Jídlo chutná nejlépe s přáteli. Souhlasili byste? Pak máte stejnou krevní skupinu jako lidé z Mama Shelteru, hotelu a především restaurace v pražských Holešovicích. Model, ve kterém je gastro jen přívěškem hotelu, tu nenajdete, tady to mají naopak. Na přístupu podniku je to vidět, v restauraci najdete spoustu Pražanů, kteří si ji oblíbili.
Řetězec Mama Shelter vznikl původně ve Francii, dnes už má ale pobočky po celém světě. Bělehrad, Lisabon, Los Angeles, Londýn a tak dále. Každá si však pojetí bere tak trochu po svém, pražskou nevyjímaje. Koktejly a jídla vznikají vždy přímo na místě s lokálním týmem. Dobrým zvykem je ale recepty, pokud se ujmou u strávníků, si mezi městy vypůjčit.
Rodinnou atmosféru (jakou jinou v „Mámině přístřešku“ čekat) tu v létě chtějí podtrhnout nově koncipovaným menu zaměřeným na sdílení. Na lístku se tak objevila variace některých jídel, které objednáváte pro celý stůl, jako na rodinné večeři.
„Je to původní koncept Mama Shelteru, kde se lidi mají scházet a sdílet jídlo a příjemné chvíle, stejně jako tomu kdysi bylo na společných obědech doma u mámy,“ říká Peter Szabari, manažer pražského Mama Shelteru.
O porce se v takovém případě moc nestaráte, naložíte si prostě tolik, na kolik se cítíte. Z takto štědře pojatých jídel pro sebe a přátele můžete objednat třeba lasagne, samozřejmě pizzu, pečená vepřová žebra či mix falafelu, hummusu a sýru halloumi.
Forbes tip: Měli jsme možnost ochutnat celé sdílené menu. Naprostou špičkou už tak natřískané sestavy jsou marinovaná vepřová žebra pečená v jednom kuse, které sem jezdí dělat ve svém Mustangu marinovací guru, šedesátník František. Pokud navíc fandíte pivu, zkuste k nim osvěžující okurkovou desítku.
Koncept zaměřený na hodně živý zážitek z jídla se hodí do ruchem překypující terasy s výhledem na Veletržní palác hned vedle. Večer se tu pravidelně objevuje dýdžej. Zkrátka upjatou a tichou hotelovou restauraci tady nehledejte, je to rušná křižovatka chutí, zábavy a socializace.
Když se vám na stole jídla ze sdíleného menu objeví, začíná porcování medvěda. Věty jako „Tohle musíš ochutnat!“, „Podáš mi to, prosím?“ a „Kdo chce poslední kousek?“ stoprocentně padnou. Díky servisu, který si u stolu tím pádem děláte sami, se každý nevěnuje jen svému talíři, ale celému stolu.
Vousatý provozní Alex vám u baru možná povypráví celou paletu bizarních historek, které provoz přidruženého hotelu nevyhnutelně přináší. A rozhodně vám nezapomene zmínit, že si máte dát pizzu, protože ta jejich neapolská je údajně nejlepší v Praze. To už ale posuďte sami.
Ozkoušeno máme, že začít v menu se vyplatí v kategorii Mezze, v podstatě předkrmů, které vám naporcují podle toho, k jak velkému stolu poputují. Ať už jde o plátky lososa, krevety, roastbeef, nebo mimosa vejce s lanýži.
Forbes tip: Z Mezze se nemůžete minout asi v ničem, u stolu jsme se na nejlepším předkrmu neshodli. Jako nejmilejší překvapení každopádně doporučujeme pórek gribiche s lískovými ořechy a hořčicovým vinaigrettem. Věřte nám, tady je v jednoduchosti síla.
Pro kuchyni jsou větší, sdílené porce samozřejmě úlevou a práci kuchařského týmu zefektivní, což Peter Szabari označuje jako příjemný bonus. Teď už je menu navíc perfektně zaběhlé – v Holešovicích ho nabízejí od května.
A sladká tečka? Nejste-li jako seriálový Joey Tribbiani a netrhá vám srdce se o jídlo podělit, máte dvě dezertní volby: tiramisu nebo cookie. A když píšeme cookie, myslíme teplou a vláčnou sušenku o velikosti talíře. Oproti tomu tiramisu vám dorazí v míse, ve které byste o víkendu možná dělali kachnu.
Forbes tip: K dezertu si pečlivě projděte koktejlové menu. My si nenápadně podtrhujeme na whisky postavený Smoked Penicilin a signature ovocně-vodkové opojení Mama Loves You.