Semifreddo se připravuje, na rozdíl od gelata, které se při mrazení míchá, ze směsi tepelně upravených vajec a vyšlehané smetany. Získá tím dokonale krémovou konzistenci mrazené smetanové pěny. Tradičně se servíruje lehce roztáté, protože teprve tak si vychutnáte jeho dokonalou konzistenci a chuť. 

Pistáciové semifreddo s malinami

Na 1 chlebíčkovou formu potřebujete:

  • 40 g vyloupaných nesolených pistácií
  • 2 vejce
  • 3 žloutky
  • 3 lžíce 100% pistáciové pasty
  • 65 g cukru krupice
  • 400 ml 40% smetany
  • 200 g čerstvých malin
info Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková

Postup

  1. Formu na chlebíček vyložte potravinářskou fólií. 
  2. Jádra pistácií nasekejte nahrubo a nasucho je krátce opražte na pánvi, zvýrazní se jejich chuť a vůně.
  3. Vejce, žloutky, pistáciovou pastu a cukr dejte do kovové nebo skleněné mísy a krátce prošlehejte ruční metlou. Pak mísu vložte na hrnec s vroucí vodou tak, aby se mísa nedotýkala hladiny a ohřívala se jen nad vodní párou.
  4. Šlehejte vaječnou směs bez přestání cca 15 až 20 minut, dokud lehce nezhoustne a nedocílíte konzistence pudinku. 
  5. Sundejte z plotny a pokračujte ve šlehání, dokud krém nevychladne. Pak ho zakryjte fólií, aby se nevytvořil škraloup, a dejte ho do chladničky. 
  6. Vyšlehejte tučnou smetanu dotuha a pak ji jemně stěrkou vmíchejte do pistáciovo-vaječné směsi s částí sekaných pistácií a asi polovinou malin.
  7. Směs nalijte do připravené formy a nechte zcela zmrazit. 
  8. Před podáváním semifreddo vyndejte z mrazničky a nechte v pokojové teplotě lehce roztát (případně ho nechte v lednici pozvolna povolit během cca 60 minut), aby se dalo dobře krájet. Podávejte ho s čerstvými malinami a zbytkem nasekaných pistácií. 
info Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková