Svěží a křupavý okurkový salát je lákavým letním pohoštěním. Pokud máte navíc okurky z vlastních zdrojů, určitě se stane vaším oblíbencem. Veganský dresink na chuti i textuře příjemně obohacují kešu oříšky a kokosový jogurt.
Vychutnejte si svěží letní pokrm, který potěší všechny, včetně veganů. Okurkové sezony v tomto podání nebudete rozhodně litovat. Salát je výborným předkrmem, samotným lehkým pokrmem a skvěle osvěží i hlavní chod. Okurky rovněž oceníte v rozpáleném salátu s arašídy a chilli nebo si vychutnejte perfektně chladivé okurkové tzatziki, které vás zavanou do prosluněného Řecka.
Krémový okurkový salát s veganským dresinkem
Na 2 velké nebo 4 přílohové porce potřebujete:
- 100 g přírodních kešu ořechů
- 50 ml citronové šťávy
- 250 g kokosového jogurtu
- 2 lžičky jablečného octa
- 2 lžičky hrubozrnné hořčice
- 2 lžičky javorového sirupu
- Sůl & pepř
- 1 menší červená cibule
- 1 střední salátová okurka
- 1 lžíce kapar
- Hrstka čerstvého kopru
- 1 bio citron
Postup
- Kešu ořechy, předem na pár hodin namočené ve vodě, sceďte a s citronovou šťávou rozmixujte najemno. Vmíchejte k nim kokosový jogurt, jablečný ocet, hořčici, javorový sirup, sůl a pepř.
- Cibuli nakrájejte na tenké měsíčky, okurku (ideálně na mandolíně) na tenká kolečka a vše dejte do větší mísy. Přidejte kapary a jemně nasekaný kopr. Nakonec zlehka přimíchejte připravený dresink.
- Řádně umytý, chemicky neošetřený citron oloupejte pomocí škrabky. Snažte se loupat jen jeho žlutou část. Oloupanou kůru pak nakrájejte ostrým nožem na velmi jemné proužky.
- Citronovými proužky ozdobte salát a podávejte ideálně hned začerstva jako svěží přílohu nebo lehký hlavní chod. Můžete servírovat s křupavými semínkovými krekry nebo opečenou bagetkou.
Tip
- Pro výraznější chuť salátu rozmixujte spolu s kešu jeden nebo dva stroužky česneku.
- Pokud chcete naopak ubrat na výraznosti cibule, vložte ji v cedníku na pár vteřin do horké vody a poté propláchněte pod studenou vodou. Cibule bude mít jemnější chuť a nebude tolik nadýmat (jako tomu může být u toho nejlepšího bramborového salátu).