Plněné knedlíky, kuře na paprice, buchtičky se šodó a další lahůdky. Česká kuchyně je pověstná právě třeba kynutým těstem a krémovými omáčkami. Kam ale na taková jídla zajít, abyste si opravdu pochutnali? Pokud očekáváte návštěvu z ciziny a chcete je pohostit něčím typicky lokálním, tohle je výběr právě pro vás.

Kuře na paprice, Kro Kitchen

Když parta Vojty Václavíka otevřela první bistro na Náměstí Jiřího z Poděbrad, na jejich kuře na paprice se tu hned stály fronty. Klasickou omáčku z paprikového koření s těstovinami nečekejte. Tady ji dělají z pečených paprik, s trhaným kuřecím, pečenými bramborami, dýňovými semínky a bylinkovým olejem. A je to opravdová lahůdka.

Krupicová kaše, Bockem

Až dostanou vaši hosté chuť na něco sladkého, vezměte je do restaurace Bockem, kde se svým týmem kouzlí Ondřej Kynčl. Jejich krupicová kaše ohromí i vás. Sladká tak akorát, nadýchaná a jemná, s trochou skořice a spoustou másla.

Svíčková, Café Imperial

Česká kuchyně je s hovězí svíčkovou s krémovou omáčkou neodmyslitelně spjatá, proto v našem výběru nesmí chybět. Jednu z nejlepších v Praze dělají v Café Imperial. Připravují ji klasicky s houskovým knedlíkem a brusinkami. Maso se rozpadá, knedlík je nadýchaný a omáčka dokonale vychucená. Mimochodem, s omáčkou rozhodně šetřit nemusíte, pozorná obsluha vám ráda přidá.

Koláč, Kus koláče

Nadýchané kynuté těsto, sezonní ovoce, máslo a spousta drobenky. Ano, řeč je o koláčích, na které zajděte k těm nejpovolanějším. Nabídka se v Kusu koláče mění každý den, proto je každá návštěva tady malým překvapením. S žádným výběrem ale nemůžete šlápnout vedle.

Koprovka, Kuchyň

Tuhle populární omáčku buď milujete, nebo nenávidíte. Další spory se vedou o to, jestli je lepší s masem a houskovým knedlíkem, nebo spíš s bramborem a vejcem. Aby vaše návštěva mohla sama posoudit, která verze je nejlepší, v Kuchyni na Pražském hradě vám rádi nachystají obě varianty. A když k tomu přidáte dechberoucí výhled na centrum města, bude zážitek naprosto dokonalý.

Knedlíky s uzeným a se zelím, Výčep Korunní

Poctivou českou kuchyni se špetkou moderního twistu připravují v restauraci Výčep na Vinohradech. A to třeba kremrole s uzeným koprem nebo langoš s bylinkovým pestem. Mezi bestsellery tu patří jejich vyhlášený plněný bramborový knedlík. Čas od času kuchaři náplň a přílohu obmění, ale vždycky je to skvělé. Těšit se můžete třeba na uzenou kachnou, kedlubnové zelí a čabajkovou omáčku. Návštěvu pak samozřejmě nezapomeňte vzít taky na ovocné knedlíky! 

Buchtičky s krémem, Myšák

Tápete, jaký je rozdíl mezi šodó a krémem? Krém se dělá z mléka, vajec, vanilky a rumu, zatímco na šodó se musí do pěny vyšlehat žloutky, cukr a víno. Obě varianty jsou skvělé a v poslední době v mnoha restauracích a kavárnách taky velmi oblíbené.

Jedny z nejlepší dělají v prvorepublikové cukrárně Myšák, kde vás kromě interiéru nadchne i božská chuť tohoto jídla. Navíc tu rádi pracují se sezonními surovinami, proto se můžete těšit na ovocné varianty buchtiček – v červnu objevíte pod krémem jahody, v srpnu zase borůvky.