Roštěná na houbách je klasický recept, kterým nepohrdne žádný milovník hub. Zvlášť když začíná houbová sezona a můžeme do něj zpracovat čerstvé voňavé houby z lesa.

Vzhledem houbová omáčka možná připomíná legendární UHO (Univerzální Hnědou Omáčku), ale svou delikátní chutí a vůní tento jídelnový postrach rozhodně předčí.

Telecí roštěnky na houbách se zadělávanými bramborami

Na 4 porce potřebujete:

  • cca 500 g telecího roštěnce
  • sůl & pepř
  • 2 lžíce hladké mouky
  • olej
  • 1 střední cibuli
  • 1 stroužek česneku
  • 250 g čerstvých lesních hub
  • 250 ml masového vývaru
  • 1 lžičku dijonské hořčice
  • 1 lžičku másla nebo ghí
  • 1 hrst hladkolisté petrželky

Na zadělávané brambory: 

  • cca 750 g brambor typu A
  • 50 g másla
  • 1,5 lžíce hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 5 kuliček nového koření
  • 4 bobkové listy
  • 5 kuliček celého pepře
  • 1 lžíci octa
  • sůl
info Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková

Postup

  1. Nejprve omyjte brambory, i se slupkou je uvařte v osolené vodě do změknutí a nechte zchladnout.
  2. Houby očistěte nožíkem (ne pod vodou). Připravte si dvě misky, nohy hub nakrájejte na menší kousky, klobouky jen překrojte. 
  3. Telecí maso nakrájejte na plátky a jemně je naklepejte. Osolte je, opepřete z obou stran čerstvě mletým pepřem a následně obalte v hladké mouce. 
  4. Ve velké hlubší pánvi na oleji telecí plátky zprudka orestujte z obou stran. Vyndejte je z pánve na talíř a na výpeku krátce osmažte najemno nasekanou cibuli, plátky česneku a nasekané nožky hub. Vše zalijte vývarem a přidejte telecí maso. Pánev přiklopte poklicí a vše duste cca patnáct minut. 
  5. Vraťme se k bramborám. Ve větším hrnci připravte lehkým orestováním mouky na másle jíšku, do které postupně nalijte mléko a dokonale ho ruční metlou rozmíchejte, aby vznikl hladký řídký bešamel. Do něho nyní přidejte koření a ocet. Nechte vše provařit asi pět minut na mírném ohni. Pak vyjměte všechno koření z omáčky a dosolte ji. Oloupané brambory nakrájejte na větší kousky a opatrně je zamíchejte do horké bešamelové omáčky, tak aby je pokryla ze všech stran. Dle chuti případně dosolte.
  6. Zpět k masu. Z pánve vyndejte roštěnky, houby se šťávou rozmixujte a vzniklou omáčku dochuťte lžičkou dijonské hořčice a případně dosolte. 
  7. Houbové kloboučky na malé pánvi zprudka orestujte na lžičce másla. Až po opečení je osolte. 
  8. Maso servírujte s houbovou omáčkou, orestovanými houbami, zadělávanými bramborami a nasekanou hladkolistou petrželkou.

Tipy & triky:

info Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková