Vidí hned kolem sebe nedostatky, když přijde do společnosti? Je novým mistrem etikety? Co na jeho počínání říká „matador“ Ladislav Špaček? Libor Neuwirth vystudoval na Vysoké škole báňské robotiku, ale s manželkou se proslavili zejména instagramovým profilem Etiquette for every day. Díky němu dostávají prestižní zakázky například u Miss České republiky.

Libor Neuwirth se o etiketu začal zajímat v osmnácti letech, když od své přítelkyně, dnes už manželky, dostal právě Špačkovu publikaci Velká kniha etikety. V době covidu založili úspěšný instagramový účet Etiquette for every day, kde v krátkých a často sezonně tematických situačních videích ukazují, jak se správně chovat.

Na etiketu má jasný názor. „To, že je člověku s vámi příjemně, o tom je etiketa,“ říká. A jeho nepřestává zajímat. Vzdělává a inspiruje se i od zahraničních kapacit, pravidelně je sleduje na Instagramu a podle něj představují etiketu zábavnou formou.

Chyby na ostatních vidí a rád s nimi pracuje „Někdy se chyb dopouštím záměrně já, říká se tomu sprezzatura. Jedná se o dokonalou nedokonalost. Děláte takové prohřešky, aby váš outfit nebyl úplně dokonalý a nepůsobil naškrobeně,“ říká. „Třeba si někdy nezapínám knoflíky na manžetách košile nebo spony na botách,“ vysvětluje ještě.

Jak si tedy vedeme s etiketou v Česku? „Minimálně ženy oblékání zvládají lépe. Už v pubertě se zajímají o to, co si obléknou. Kluci to moc neřeší. Někteří muži se vzpamatují a jiným to zůstane až do smrti. Často vídám páry, kdy je žena hezky oblečená a partner to neřeší,“ říká Neuwirth.

Mezi největší česká faux pas podle něj patří oblékání a stolování. „Stolování je snad ještě horší, už jen držení příboru – většina lidí ho drží jako propisku,“ popisuje mladý muž.

Jaká je česká etiketa v byznysu? Jak zvládnout základy i složitější situace? Jak se lépe chovat podle etikety? To se dozvíte v dalším díle Forbes podcastu Jak být lepší.