Před šesti lety otevřeli první kavárnu, dnes už jich mají pět a výrobnu dortů k tomu. Podniky Helen’s coffee a Tomcat coffee přinesly kavárenské oživení do míst, kde tohle odvětví předtím příliš nevzkvétalo.

Maminka Heleny Hanzlíkové měla kavárny vždycky ráda. Bavilo ji navštěvovat je a tajně toužila, že by i její dcera jednou mohla mít vlastní. Když se však Helena vydala na evropská studia, zdálo se, že se tenhle sen jen tak nesplní.

Splnil se – jen už se toho nedožila. Helena Hanzlíková ji založila se svým bratrem nedlouho poté, co její maminka, rovněž Helena, zemřela. „Vzali jsme to jako příležitost změnit život. Bráchu nebavila práce, já zrovna dostudovala, tak jsme se rozhodli, že si kavárnu otevřeme,“ vzpomíná.

Nazvali ji po ní: Helen’s coffee. A otevřela v Harmonické ulici, poblíž Centrálního parku na Lužinách. Tedy v oblíbené lokalitě na západě Prahy, kde ale dlouho zajímavá kavárna chyběla.

Když však na jaře 2018 otevřela, brzy se mezi místními rozkřiklo, že nabízí posezení v hezkém prostředí, výběrovou kávu i dobré dorty. Ve Vršovicích nebo v Dejvicích možná samozřejmost, ale tady ne.

Není divu, že se chytla a že o dva roky později dostala novou pobočku hned u metra Hůrka. „Jedna pobočka by zároveň dva majitele neuživila,“ přibližuje Hanzlíková.

Rodinný příběh tady ještě trochu zamotejme. Kromě Hanzlíkové a jejího bratra se v podnicích angažuje také manžel Tomáš. V Helen’s coffee však měl jen poradní roli, přitom nápadů měl sám dost. A tak si otevřel na podzim 2021 první kavárnu Tomcat coffee na Barrandově a letos v červenci druhou v Košířích.

To jsou čtyři podniky, další funguje interně pro účely Vysoké školy ekonomie a managementu. No a jak přibývaly podniky, vyvstala nutnost pro ještě jednu expanzi.

„S tolika kavárnami by se nám nevyplatilo kupovat dorty, tak jsme si udělali vlastní výrobnu,“ popisuje Hanzlík.

„S bráchou jsme vyzkoušeli desítky receptů a pak si některé sami vyladili. Máme teď chuťově skvělé domácí dorty a kavárenské pečivo, které jinde než v naší síti kaváren nenajdete. Nejoblíbenější je Red Velvet, mrkvový dort nebo mrkvový chlebík,“ dodává Helena Hanzlíková.

Helen’s coffee vzniklo jako první a jako projekt jí a bratra Jana. „Brácha je vyučený kuchař, v gastru dělal, takže měl profesní základ,“ vysvětluje Hanzlíková. Odnož Tomcat si založil Tomáš Hanzlík, aby si ji mohl uzpůsobit k obrazu svému. Všechny podniky si ale navzájem vypomáhají.

„V praxi se staráme všichni o všechny kavárny stejně a každý zde má určitou úlohu. Například manželka organizaci výroby a lidí, já vše kolem nákupů a údržby kávovarů a švagr nejlépe umí spravit vše, co nefunguje. Manželka a švagr také pomáhají naší cukrářce,“ přibližuje Hanzlík.

Spolu s manželkou jsou kavárenští nadšenci, obvykle plánují i dovolenkové destinace podle atraktivity tamní gastro scény. „Mallorca, Andalusie, Londýn… Snažíme se hledat inspiraci,“ přibližují.

Jako klíčový prvek navíc se u nich nakonec ukázal prodej dortů a pečiva. „Baristka nám říkala, proč se nespecializujeme jen na kafe, ale takový podnik se uživí v centru, ne na periferii,“ míní Hanzlík. Zákazníci si tak často ke kávě vezmou i některý z dortů, což je pro jejich podniky důležitou součástí úspěchu.

Zároveň se Hanzlíkovi snaží budovat kavárny pragmaticky. Žádné velké prostory, ale spíše skromnější podniky, jejichž provoz se vyplatí. A strategie funguje. „Třeba na Barrandově se stabilně vytváří fronta ven, pět až šest lidí, kteří čekají na kávu,“ pochvaluje si Hanzlík.

Pomohlo jim také zařazení na gastromapu foodblogera Lukáše Hejlíka, který Tomcat coffee pochválil před rokem, Helen’s coffee relativně nedávno. Hanzlíkovi pozorují v obvykle slabší letní sezoně letos menší výkyv, což přičítají právě i této zmínce.

Ač se jim před čtyřmi měsíci narodilo miminko, plány na expanzi mají i nadále. „Příští rok bychom rádi otevřeli třetí Tomcat kavárnu. A pak toho bude už asi dost,“ usmívá se Hanzlíková – a její maminka určitě kdesi nahoře taky.