Jestliže hledáte dezert, na kterém si opravdu pochutnáte, a to navíc s dobrým pocitem, že jste tělu poskytli kvalitní nálož živin, pak je švestkový koláč s tvarohovo-makovou náplní a pekanovou drobenkou to pravé pro vás.

Přestože může být babí léto pro někoho smutným obdobím loučení s teplými dny, přináší s sebou i řadu pozitiv. Sklizeň čerstvých plodů je na vrcholu, a tak si můžeme vychutnat vitaminy v té nejchutnější podobě. Jednou z nich je lahodný koláč se švestkami, který je plný lahodné náplně z tvarohu a máku a pokrývá jej křupavá drobenka s pekanovými ořechy.

info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

Zdravý švestkový koláč s tvarohem, mákem, vločkami a pekanovou drobenkou

Na formu o průměru 21 cm potřebujete:

  • 120 g mletého máku
  • 250 ml mléka
  • 1 tvaroh ve vaničce (polotučný)
  • 1 tvaroh v alobalu
  • 2 vejce
  • 100 g erythritolu (nebo jiného sladidla; část lze nahradit javorovým sirupem)
  • Švestky (asi 6 kusů)

Korpus:

  • 230 g jemných ovesných vloček
  • 70 g celozrnné špaldové mouky
  • 60 g xylitolu (nebo jiného sladidla)
  • 20 g chia semínek
  • 150 g bílého jogurtu (s obsahem tuku min. 3,5 %)
  • 1 vejce
  • 30 g rozpuštěného másla

Drobenka:

  • 50 g pekanových ořechů
  • 50 g celých ovesných vloček
  • 35 g třtinového cukru
  • 20 g celozrnné špaldové mouky
  • 20 g másla

Dále:

  • Máslo na vytření formy
  • Hrubá mouka nebo celozrnná krupice na vysypání
info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

Postup

  1. Mák vsypte do vyššího hrnce a zalijte mlékem. Přiveďte k varu a na mírném stupni vařte asi 10 až 13 minut, dokud se tekutina nevyvaří. Přendejte na větší talíř, rozprostřete a nechte zchladnout.
  2. Jemné ovesné vločky, špaldovou mouku, sladidlo a chia semínka promíchejte ve větší míse. V jiné misce promíchejte jogurt s vejcem. Metličkou postupně zašlehávejte rozpuštěné máslo. Jogurtovou směs přendejte k sypké vločkové směsi a dobře promíchejte. Nechte chvíli uležet.
  3. Švestky nakrájejte na měsíčky, resp. na čtvrtiny.
  4. Připravte si drobenku. Pekanové ořechy nasekejte nadrobno. V mističce smíchejte s ovesnými vločkami, cukrem a moukou. Prsty do směsi zapravte máslo.
  5. V další větší míse prošlehejte oba tvarohy s vejci a sladidlem. Pokud už je vychladlý mák, vmíchejte jej do připravené tvarohové směsi.
  6. Dno kulaté formy vyložte pečicím papírem. Boky vytřete máslem a vysypejte moukou nebo krupicí.
  7. Těsto na korpus bude dobře tvarovatelné – vyložte jím dno i boky formy, a to do výšky 3,5 cm. Těsto půjde dobře umačkávat, snažte se proto utvořit stejnoměrnou vrstvu. Pokud by se vám lepilo na ruce, lehce si je potřete vodou nebo olejem.
  8. Do připravené formy nalije tvarohovo-makovou náplň a uhlaďte. Na povrch rozprostřete švestky řeznou stranou vzhůru. Zasypejte drobenkou.
  9. Koláč pečte v troubě vyhřáté na 180 °C 45 minut.
  10. Krájejte až po vychladnutí. Ideální je koláč před podáváním uložit ještě na hodinu až dvě do lednice. Tam jej dále skladujte a zkonzumujte do 2 až 3 dnů.
info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová