Jestliže hledáte dezert, na kterém si opravdu pochutnáte, a to navíc s dobrým pocitem, že jste tělu poskytli kvalitní nálož živin, pak je švestkový koláč s tvarohovo-makovou náplní a pekanovou drobenkou to pravé pro vás.
Přestože může být babí léto pro někoho smutným obdobím loučení s teplými dny, přináší s sebou i řadu pozitiv. Sklizeň čerstvých plodů je na vrcholu, a tak si můžeme vychutnat vitaminy v té nejchutnější podobě. Jednou z nich je lahodný koláč se švestkami, který je plný lahodné náplně z tvarohu a máku a pokrývá jej křupavá drobenka s pekanovými ořechy.
Zdravý švestkový koláč s tvarohem, mákem, vločkami a pekanovou drobenkou
Na formu o průměru 21 cm potřebujete:
- 120 g mletého máku
- 250 ml mléka
- 1 tvaroh ve vaničce (polotučný)
- 1 tvaroh v alobalu
- 2 vejce
- 100 g erythritolu (nebo jiného sladidla; část lze nahradit javorovým sirupem)
- Švestky (asi 6 kusů)
Korpus:
- 230 g jemných ovesných vloček
- 70 g celozrnné špaldové mouky
- 60 g xylitolu (nebo jiného sladidla)
- 20 g chia semínek
- 150 g bílého jogurtu (s obsahem tuku min. 3,5 %)
- 1 vejce
- 30 g rozpuštěného másla
Drobenka:
- 50 g pekanových ořechů
- 50 g celých ovesných vloček
- 35 g třtinového cukru
- 20 g celozrnné špaldové mouky
- 20 g másla
Dále:
- Máslo na vytření formy
- Hrubá mouka nebo celozrnná krupice na vysypání
Postup
- Mák vsypte do vyššího hrnce a zalijte mlékem. Přiveďte k varu a na mírném stupni vařte asi 10 až 13 minut, dokud se tekutina nevyvaří. Přendejte na větší talíř, rozprostřete a nechte zchladnout.
- Jemné ovesné vločky, špaldovou mouku, sladidlo a chia semínka promíchejte ve větší míse. V jiné misce promíchejte jogurt s vejcem. Metličkou postupně zašlehávejte rozpuštěné máslo. Jogurtovou směs přendejte k sypké vločkové směsi a dobře promíchejte. Nechte chvíli uležet.
- Švestky nakrájejte na měsíčky, resp. na čtvrtiny.
- Připravte si drobenku. Pekanové ořechy nasekejte nadrobno. V mističce smíchejte s ovesnými vločkami, cukrem a moukou. Prsty do směsi zapravte máslo.
- V další větší míse prošlehejte oba tvarohy s vejci a sladidlem. Pokud už je vychladlý mák, vmíchejte jej do připravené tvarohové směsi.
- Dno kulaté formy vyložte pečicím papírem. Boky vytřete máslem a vysypejte moukou nebo krupicí.
- Těsto na korpus bude dobře tvarovatelné – vyložte jím dno i boky formy, a to do výšky 3,5 cm. Těsto půjde dobře umačkávat, snažte se proto utvořit stejnoměrnou vrstvu. Pokud by se vám lepilo na ruce, lehce si je potřete vodou nebo olejem.
- Do připravené formy nalije tvarohovo-makovou náplň a uhlaďte. Na povrch rozprostřete švestky řeznou stranou vzhůru. Zasypejte drobenkou.
- Koláč pečte v troubě vyhřáté na 180 °C 45 minut.
- Krájejte až po vychladnutí. Ideální je koláč před podáváním uložit ještě na hodinu až dvě do lednice. Tam jej dále skladujte a zkonzumujte do 2 až 3 dnů.