Pečená ovesná kaše je jednoduchá, zdravá a výživná snídaně, kterou oceníte, zejména pokud rádi startujete den něčím sladkým. Je plná dobrých surovin: vločky, ovoce, vejce a ořechy, takže vám dodá vlákninu, bílkoviny, zdravé tuky i sacharidy potřebné pro energii na celé dopoledne. Co nesníte k snídani, zabalte si s sebou na svačinu.

info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Pečené ovesné vločky (kaše) s ostružinami

Na 4 až 6 porcí potřebujete:

  • 180 g jemných ovesných vloček
  • 1 banán
  • 3 vejce
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • 1 lžička skořice
  • 4 plné lžíce ořechového másla
  • 2 lžíce medu nebo javorového sirupu
  • 2 hrsti ostružin, borůvek nebo malin (lze mrazených)
  • Olej na vymazání plechu

Co lze přidat:

  • Chia semínka
  • Mletý len
  • Sekané ořechy
  • Pomerančová kůra
  • Sekaná čokoláda
  • Kousky jablek
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Postup

  1. Troubu předehřejte na 180 °C a pekáček 15 x 25 cm vymažte tukem nebo vyložte pečicím papírem.
  2. Vločky rozmixujte na jemnou mouku, do mixéru přidejte co nejzralejší banán, vejce, kypřicí prášek, skořici, ořechové máslo a sladidlo dle chuti a znovu rozmixujte na hladké těsto.
  3. Těsto vlijte do pekáče, poklaďte ovocem a pečte asi 30 minut. Servírujte teplé či studené doplněné bílým jogurtem, čerstvým ovocem a ořechovým máslem.

Tipy & triky:

  • Pečené vločky jsou nejlepší ještě teplé, proto, pokud vás bude snídat méně, udělejte maximálně poloviční množství receptu (vejce dejte jedno či dvě a směs případně dořeďte trochou mléka nebo naopak zahustěte vločkami).
  • Ořechové máslo (arašídové, mandlové, kešu…) zkombinujte se sekanými ořechy, které koláči dodají na křupavosti i živinách. Stejně tak můžete přidat různá semínka, ovoce obměňovat dle sezony a pro extra dávku endorfinů vločky posypat sekanou hořkou čokoládou.
  • Pečené vločky připravíte i bez banánu. Ten můžete nahradit nastrouhaným nebo rozmixovaným jablkem či těsto dosladit o něco větším množstvím sirupu.
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová