Pečená ovesná kaše je jednoduchá, zdravá a výživná snídaně, kterou oceníte, zejména pokud rádi startujete den něčím sladkým. Je plná dobrých surovin: vločky, ovoce, vejce a ořechy, takže vám dodá vlákninu, bílkoviny, zdravé tuky i sacharidy potřebné pro energii na celé dopoledne. Co nesníte k snídani, zabalte si s sebou na svačinu.
Pečené ovesné vločky (kaše) s ostružinami
Na 4 až 6 porcí potřebujete:
- 180 g jemných ovesných vloček
- 1 banán
- 3 vejce
- 1 lžička kypřicího prášku
- 1 lžička skořice
- 4 plné lžíce ořechového másla
- 2 lžíce medu nebo javorového sirupu
- 2 hrsti ostružin, borůvek nebo malin (lze mrazených)
- Olej na vymazání plechu
Co lze přidat:
- Chia semínka
- Mletý len
- Sekané ořechy
- Pomerančová kůra
- Sekaná čokoláda
- Kousky jablek
Postup
- Troubu předehřejte na 180 °C a pekáček 15 x 25 cm vymažte tukem nebo vyložte pečicím papírem.
- Vločky rozmixujte na jemnou mouku, do mixéru přidejte co nejzralejší banán, vejce, kypřicí prášek, skořici, ořechové máslo a sladidlo dle chuti a znovu rozmixujte na hladké těsto.
- Těsto vlijte do pekáče, poklaďte ovocem a pečte asi 30 minut. Servírujte teplé či studené doplněné bílým jogurtem, čerstvým ovocem a ořechovým máslem.
Tipy & triky:
- Pečené vločky jsou nejlepší ještě teplé, proto, pokud vás bude snídat méně, udělejte maximálně poloviční množství receptu (vejce dejte jedno či dvě a směs případně dořeďte trochou mléka nebo naopak zahustěte vločkami).
- Ořechové máslo (arašídové, mandlové, kešu…) zkombinujte se sekanými ořechy, které koláči dodají na křupavosti i živinách. Stejně tak můžete přidat různá semínka, ovoce obměňovat dle sezony a pro extra dávku endorfinů vločky posypat sekanou hořkou čokoládou.
- Pečené vločky připravíte i bez banánu. Ten můžete nahradit nastrouhaným nebo rozmixovaným jablkem či těsto dosladit o něco větším množstvím sirupu.