Při zařizování domova byste možná vybírali nábytek od obligátních světových značek nebo řetězců. Přitom není třeba chodit daleko – stylový, kvalitní a nadčasový nábytek můžete vybírat i u tuzemských návrhářů. Nejenže vám ho budou všechny návštěvy závidět, ale navíc vydrží roky. 

Budu

Za značkou Budu stojí manželé Anna a Adam. Myšlenka společného projektu se v jejich hlavách rodila několik let, ale nakonec je k jejímu založení popohnal lockdown. Jako celé Česko i oni trávili spoustu času dohromady doma a v roce 2021 představili svůj projekt.

Na tuzemském trhu ale postrádali kvalitní lokálně vyráběný nábytek, který by odpovídal jejich vkusu. A jelikož je Adam vyučený truhlář, začali ho dělat sami. Všechny produkty vyrábějí z masivního dřeva z českých lesů.

V nabídce najdete postele i dětské postýlky, noční stolky, knihovny, jídelní i pracovní stoly. Na Cenách Designblok 2023 získali nominaci v kategorii nejlepší nábytek.

Jiří Krejčiřík

Pokud máte rádi minimalismus v extravagantní formě, produkty od českého designéra si zamilujete. Laickou i odbornou veřejnost poprvé zaujal netradičními konferenčními stoly Eclecticism, s nimiž zabodoval i ve světě.

Pro jeho práci je typická kombinace historie a současnosti. Vše je vyrobeno v Česku v limitovaných sériích a vystaveno v pečlivě vybraných galeriích a showroomech v Evropě, Austrálii a USA.

Master & Master

Firma Master & Master už dlouhé roky sází na řemeslné know-how a inovativní a minimalistický design. Do povědomí veřejnosti se ale značka původně zapsala výrobou podnoží z ocelové kulatiny. Ta se stala ikonou novodobého českého designu a zároveň i bestsellerem značky exportovaným do celého světa. 

Současné kolekce tvoří minimalistické, mimořádně praktické a zároveň skulpturální objekty. Na jejich vzniku zakladatelé Luděk Šteigl a Ondřej Zita spolupracují s předními designéry, jako jsou Lucie Koldová, Jiří Pelcl, Jan Čapek nebo studio Herrmann & Coufal. V portfoliu najdete třeba komody, křesla, konferenční stolky nebo židle.

Teakpeak store

Malá rodinná firma ze Šumavy nabízí nábytek, který přežije roky. Nejprve nábytek přeprodávali, později ho začali sami vyrábět. Zakladatelé Diana a Roman ale stále v rámci spolupráce s dalšími truhlářskými a designérskými studii nabízejí produkty i od renomovaných tvůrců a dodavatelů.

Základem jejich portfolia jsou postele, stoly, židle, komody a skříně z dřevin s certifikovaným původem FSC. 

Lexová & Smetana

Terezie Lexová a Štěpán Smetana jsou designéři a přátelé, tvořící v Praze pod společnou značkou od roku 2018. Zaměřují se na návrh produktů, interiérů, visual merchandising i drobná architektonická řešení. V roce 2022 získali za kolekci odpočinkového nábytku Hide & Seek cenu Czech Grand Design. 

Kolekce se skládá z křesla, pohovky a lenošky organických tvarů v meditativních odstínech dánských potahových textilií Kvadrat. Bavit vás budou ale jistě i jejich zvlněné konferenční stolky Swell, které stejně jako ostatní produkty designérského dua vznikají metodou experimentu.  

JanskyDundera

Za studiem JanskyDundera se skrývá mladá designérská dvojice Matěj Janský a Cyril Dunděra. Spolužáci z UMPRUM se zaměřují jak na design zakázkového nábytku pro privátní klienty, tak na sériově vyráběné produkty podle zadání výrobců a značek. 

Naposledy zaujali třeba dřevěnými schůdky pro Master & Master. Do interiéru Tip Top schůdky skvěle zapadnou nejen díky mnoha možnostem, jak je využít, ale vybírat můžete i z několika barevných variant.

Space of Space

Jejich práci můžete vidět v pražských podnicích jako Eska, Alma nebo Gram. Vyrábějí totiž kovové tácky, příborníky nebo stojany s čísly. Produkty značky Space of Space si ale můžete pořídit i domů. V portfoliu mají totiž bratři Klimešovi taky kovové stolky, pořadače, stoličky nebo věšáky. 

Jakub Klimeš vystudoval architekturu v Londýně a po návratu věděl, že chce navrhovat vlastní produkty. Jeho bratr Martin je absolventem VŠE a často pošťuchoval Jakuba, kdy založí něco dohromady. Společně se snaží ukazovat, že i kovový nábytek může interiér zútulnit.