Hledáte inspiraci, do kterých zemí se letos na podzim vydat? Cestovní portál Expedia odhalil, jaké zahraniční destinace budou populární. Při zjišťování zájmu se server zaměřil na vyhledávání hotelů a zjistil, po kterých destinacích roste poptávka.

Na španělské Mallorce a v mexickém Tulumu podle Expedie vzrostl počet vyhledávání hotelů o neuvěřitelných sedmdesát procent.

I když je ještě příliš brzy na to, aby se to dalo oficiálně potvrdit, odborníci na cestování a agentury (včetně Úřadu pro bezpečnost dopravy) očekávají, že léto 2024 skončí jako nejrušnější letní cestovní sezona v historii.

Pokud jste tedy s dovolenou čekali až do podzimu, dobře jste udělali. Cestování mimo hlavní sezonu znamená méně přeplněné pláže, snadnější rezervace v restauracích a na mnoha místech stále fantastické počasí.

Další dobrou zprávou podle podzimního reportu serveru Expedia je, že ceny letenek na podzim klesají o deset procent ve srovnání s rušnější letní sezonou.

Zatímco spousta cestovatelů na podzim vyhledává pláže, mnoho z nich se zajímá o dovolenou v Japonsku – v žebříčku Top 10 figuruje Kjóto, Tokio a Ósaka. Jaro je v Japonsku oblíbené kvůli rozkvetlým třešním, podzim ale nabízí stejně úchvatnou podívanou – javory a jinany se tu zbarvují do nádherných bordó odstínů.

Sezona pozorování barevného podzimního listí je tu později než v Severní Americe, většinou trvá od poloviny října až do poloviny prosince.

Deset nejlepších míst pro podzimní dovolenou v roce 2024

Zjištění portálu Expedia ukazují, že cestovatelé mají letos na podzim větší zájem o dovolenou na pláži než o chladnější, svěží počasí. Zde je deset destinací, které zaznamenaly výrazný nárůst poptávky.

1) Tulum, Mexiko (+ 70 %)

Pokud jde o počasí, jsou ideálním obdobím pro návštěvu Tulumu říjen a listopad, protože je zde stále teplo, ale ne tak vlhko jako v letních měsících.

K zájmu o Tulum na podzim pravděpodobně přispělo i nové mezinárodní letiště Felipe Carrillo Puerto (TQO), které bylo otevřeno loni na jaře a spojuje tuto oblíbenou lokalitu Mayské riviéry s patnácti destinacemi (většinou ve Spojených státech a Kanadě) bez mezipřistání.

2) Mallorca, Španělsko (+ 70 %)

Společnost Four Seasons si pro svůj nejnovější hotel Four Seasons Resort Mallorca at Formentor, který byl otevřen v srpnu, vybrala tento malebný španělský ostrov. Luxusní přímořský resort se rozkládá na stech akrech a má vlastní vinici.

3) Curacao, Nizozemsko (+ 55 %)

Podzim je na Curacau oblíbený – od konce srpna do října se na tento karibský ostrov sjíždějí potápěči, aby sledovali tření korálů.

4) Tokio, Japonsko (+ 50 %)

Panorama Tokia
info Foto Ryo Yoshitake / Unsplash
Panorama Tokia

Japonské třešňové květy jsou proslulé, jinany a javory v Tokiu na podzim ale také nabízejí skvělou podívanou. Paletu podzimních odstínů si můžete prohlédnout například v Národní zahradě Šindžuku Gjoen, která je malebná díky svým ostrůvkům a mostům.

5) Kjóto, Japonsko (+ 50 %)

Kjóto je na podzim plné nádherných odstínů červených a oranžových barev, které obvykle vrcholí koncem listopadu. Chrám Kijomizu-dera starý 1200 let je známým místem, kde se na jaře můžete kochat krásou třešňových květů a na podzim typickými podzimními barvami.

6) Ósaka, Japonsko (+ 45 %)

Ósaka nabízí spoustu krásných míst, kde si od poloviny listopadu do poloviny prosince můžete prohlédnout podzimní listí – od visutého mostu v parku Hoshida až po vodopády Minō a chrám Katsuō-ji.

7) Nice, Francie (+ 40 %)

Díky podzimním teplotám mezi patnácti a dvaceti stupni jsou dny na pláži na jihu Francie stále příjemné. Cestovatelé mohou navštívit archeologické památky, prohlédnout si Matissovo muzeum nebo se projít po Anglické promenádě.

8) Mexico City, Mexiko (+ 40 %)

Načasujte svou cestu do Mexico City na Den mexické nezávislosti 16. září, kdy se zde konají ohňostroje, fiesty a koncerty mariachi. Během pobytu si rezervujte místo v restauraci Quintonil, která se letos dostala na seznam 50 nejlepších restaurací světa.

9) Kodaň, Dánsko (+ 40 %)

Na podzim se v Kodani začíná měnit listí a začíná sezona hygge. Se sychravějším počasím přicházejí na podzim s novými exponáty také některá muzea.

10) Cancún, Mexiko (+ 35 %)

Cancún je oblíbenou destinací po celý rok, ale na podzim je obzvláště populární. Jedním z nejnověji otevřených hotelů je AVA Resort Cancún, stylový all-inclusive resort v hotelové zóně, který nabízí pokoje s vanou nebo soukromým bazénem na balkoně a sedmnáct restaurací.