Využijte právě dozrávající hrozny trochu nezvykle a upečte s nimi extra vláčnou tvarohovou bábovku. Ta je popravdě boží i jen tak, ale kuličky vína dodají těstu na další šťavnatosti a sladkosti, protože pečením neuvěřitelně zesládnou.

O tom, že pečení hroznům sluší, se ostatně můžete přesvědčit i v receptech na šťavnaté vepřové kotlety s vínem a sýrem nebo dekadentní čokoládový dort se svařákovým sirupem.

info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Citronová tvarohová bábovka s hroznovým vínem

Na 1 bábovku potřebujete:

  • 300 g bezsemenných modrých hroznů
  • 2 vejce
  • 120 g třtinového cukru
  • ½ lžičky soli
  • 100 g slunečnicového oleje
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 vaničky tučného tvarohu (500 g)
  • 1 bio citron
  • 220 g + 2 lžíce hrubé mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku

Na polevu:

  • 80 g bezsemenných modrých hroznů nebo 2 lžíce červeného vína
  • 80 g moučkového cukru
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Postup

  1. Hrozny omyjte, odstopkujte, nechte oschnout a poté promíchejte s asi 2 lžícemi mouky, díky tomu neklesnou v těstě všechny ke dnu. Bábovkovou formu vymažte olejem nebo máslem a vysypejte moukou. Troubu předehřejte na 170 °C.
  2. Vejce s cukrem a solí šlehejte elektrickým šlehačem nebo v robotu 5 až 10 minut do pěny. Šlehání chvíli zabere, ale je zásadní pro perfektní strukturu těsta, proto mu dopřejte alespoň těch 5 minut. Postupně pak zašlehejte olej, vanilku, tvarohy a citronovou kůru (strouhejte jen její žlutou část, bílá je hořká).
  3. Už jen krátce vmíchejte mouku s kypřicím práškem a nakonec víno. Těsto vlijte do připravené formy a pečte 40 až 45 minut nebo až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá a bez drobků.
  4. Upečenou bábovku nechte 10 minut chladnout ve formě, poté vyklopte na mřížku. Přelít můžete polevou.
  5. Tu vyrobíte buď ze 2 lžic červeného vína, nebo povařené šťávy z hroznů: kuličky nasekejte nebo rukama roztrhejte na menší kousky a spolu s 8 lžícemi vody za občasného míchání asi 15 minut vařte doměkka. Propasírujte přes sítko, měli byste mít asi 2 lžíce šťávy. Kdyby jí bylo méně, množství doplňte citronovou šťávou.
  6. Šťávu či víno s cukrem buď pořádně utřete dohladka, nebo asi 10 vteřin zahřívejte v mikrovlnné troubě, pořádně zamíchejte a případně ještě chvíli zahřívejte, až se cukr rozpustí. Takto připravená poleva rychle tuhne, proto ji nechte stát jen tak dlouho, až zhoustne na konzistenci, že celá po bábovce nesteče. Poté s ní přelijte bábovku, nechte zatuhnout a případně dozdobte čerstvými hrozny a květy.

Tip: Pokud jste koupili víno s pecičkami, kuličky rozpulte a pecky z něj odstraňte, při konzumaci by nikoho nepotěšily. Případně do těsta místo vína přidejte rozinky v rumu nebo sekanou čokoládu.

info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová