S babím létem přichází čerstvá úroda sladkých hrušek, které, ač mohou samy o sobě chutnat skvěle, jsou perfektním vylepšením voňavého perníku.

Hrušky či jablka perníkové těsto příjemně zvláční. Když ovocem pokryjete i povrch těsta, při pečení se chuť ovoce příjemně rozvine a vyniknou jeho sladké tóny i vůně. Vůně, která vás bude svádět perník jíst ihned po upečení. Toto vláčné, voňavé těsto už nic dalšího nepotřebuje. Snad jen kapku rumu pro fajnšmekry, kterou je dobré přidat k tekuté směsi před přidáním mouky.

info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

Hruškový perník s kakaem

Na formu 25 × 27 centimetrů potřebujete:

  • 1 hrušku (180 až 200 g)
  • 350 g polohrubé mouky
  • 20 g holandského kakaa
  • 1 lžičku jedlé sody
  • 1 lžičku kypřicího prášku
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 2 vejce
  • 170 g cukru
  • 200 ml plnotučného mléka
  • 60 g slunečnicového nebo řepkového oleje
  • 1 až 2 hrušky na ozdobení
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíci javorového sirupu

Postup:

  1. Hrušku (i se slupkou) nastrouhejte nahrubo.
  2. V míse smíchejte mouku, kakao, sodu, kypřicí prášek a perníkové koření.
  3. V další míse vyšlehejte vejce s cukrem do pěny. Vmíchejte mléko, olej a nastrouhanou hrušku.
  4. K tekuté směsi vsypte sypkou směs a důkladně promíchejte, aby se ingredience dobře propojily.
  5. Formu vyložte pečicím papírem. Těsto přendejte do formy a uhlaďte vařečkou.
  6. Zbylou hrušku neloupejte, jen zbavte jádřince a nakrájejte na slabší klínky. Podle fantazie ozdobte povrch perníku.
  7. V mističce promíchejte citronovou šťávu s javorovým sirupem. Směsí potřete hrušky.
  8. Perník vložte do trouby vyhřáté na 170 °C. Pečte 35 až 40 minut.
info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová