Věnujte sami sobě po ránu pár minut času a uvařte si krémovou jáhlovou kaši s karamelizovanými hruškami. Taková snídaně vás pohladí po duši i po bříšku, je výborně stravitelná a doplněná o ořechy vás zasytí na celé dopoledne.

Jáhlová kaše s karamelizovanými hruškami a ořechy

Na 2 porce potřebujete:

  • 120 g jáhlových vloček
  • 500 ml plnotučného mléka
  • Špetka soli
  • ½ lžičky skořice
  • ½ lžičky kurkumy
  • 2 lžíce ořechového másla (zde mandlové)

Na karamelizované hrušky:

  • 1 hrst ořechů (lískové, pekany, vlašské, mandle)
  • 1 lžíce másla
  • 2 hrušky
  • 2 lžíce medu nebo javorového sirupu
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Postup

  1. Pokud máte čas, vločky nejprve na pánvi nasucho opražte, hezky se rozvoní a budou chutnější.
  2. Vločky zalijte mlékem, přidejte sůl, skořici a kurkumu a za stálého míchání povařte na hustou kaši, trvá to pár minut.
  3. Mezitím na jiné pánvičce nasucho opečte ořechy (já dala mandle), až začnou zlátnout a vonět. Vyndejte je a nasekejte.
  4. Hrušky pokrájejte na 5mm plátky, na pánvi od ořechů nechte rozpustit máslo a ovoce na něm z obou stran opečte. Zalijte medem či sirupem a ještě chvíli prohřívejte, až vznikne karamelový sirup. Kdyby byly hrušky stále tvrdé, přidejte trochu vody a pár minut poduste.
  5. Kaši rozdělte do misek, zakápněte mandlovým máslem, obložte hruškami a posypejte ořechy.

Tipy & triky:

  • Mléko a hrušky kaši osladí dost, ale pokud jste zvyklí na sladší chutě, doslaďte kaši ještě rozmačkaným hodně zralým banánem.
  • Z hrušek vyndejte jádřinec a nakrájejte je na kostičky, přijdete sice o část estetického dojmu, ale zjednoduší vám to jejich konzumaci.
  • Kaši můžete na závěr doředit dalším mlékem či vodou na konzistenci, která vám bude vyhovovat.
  • Pro extra sytou snídani vmíchejte do hotové kaše odměrku proteinu nebo přidejte řecký jogurt, tvaroh či skyr.
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová