Kosmetický salon Silk Ferries na Senovážném náměstí v Praze vede dcera s maminkou, kterým mezi salony se zlatem a křišťálovými lustry chybělo moderní studio s rodinnou atmosférou. Co obnáší otevřít si podnikání v historicky chráněné památce? A co mají společného s Itálií? 

Make-up artistka Valeria Cascino žila několik let v Londýně. Kromě studia jazyků a marketingu jí ale vždy lákal svět kosmetiky, tedy především té pečující, která má pro ni velké kouzlo. „Bez dobrého podkladu pěkné líčení neuděláte. Pleť se loupe, žmolkovatí. Péče je základ,“ je přesvědčena Valeria, která k otevření vlastního kosmetického salonu přizvala maminku.

Yvona Cascino je totiž zkušená podnikatelka. V devadesátých letech založila společnost Cano a jako jedna z prvních přivezla italské potraviny na český trh. Vedení rodinné firmy ale nedávno předala a nyní má volné ruce, aby pomohla dceři s administrativou ve zcela novém odvětví.

„Říkala jsem si, proč ne, za rok se dcera zajede a pak si půjde vlastní cestou,“ směje se dnes Yvona. „Jenomže mamce se tady zalíbilo,“ pochvaluje si její dcera, která chtěla na poli beauty byznysu otevřít ojedinělý koncept.  

Valeria chtěla svým zákazníkům nabídnout výhradně organické produkty alternativních značek a důkladný výzkum trhu jí zabral šest měsíců, než našla ty nejlepší partnery pro svůj salon. Vyskládáním produktů na poličku to ale v Silk Ferries rozhodně nekončí.

„Zakládáme si na tom, aby všechny procedury byly provedeny precizně, za použití těch nejkvalitnějších přírodních produktů a šetrných technik. Já připravuji děvčatům postupy k ošetřením, pracovní manuály, seznamuji je s novými trendy, ať už v oblasti péče o pleť a tělo, nebo manikúry a pedikúry,“ říká rozhodně Valeria, jíž se podařilo navázat přímý obchodní kontakt s majiteli značek Mauli Rituals nebo Elemental Herbology. 

„V Česku máte jako zákaznice dvě možnosti –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ buď máte svou úžasnou kosmetičku, manikérku, pedikérku v jednom, která dělá sama na sebe, nebo tu jsou velmi luxusní salony, kde se cítíte lehce nepatřičně. My se snažily tyto dva přístupy spojit a vytvořit příjemné, přátelské, ale stoprocentně profesionální prostředí,“ vysvětluje Valeria ze Silk Ferries.

Kromě špičkového servisu a přátelské atmosféry si zakládají na detailech –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ příjemné hudbě, jemně rozprášeném parfému, pestré nabídce drinků i krásných výkladních skříní, které pro ně tvoří uznávaná designérská dvojice Terezie Lexová a Štěpán Smetana.

Začátky ale nebyly lehké, neboť matka s dcerou salon Silk Ferries otevřely na konci roku 2018. Prostor vlastní Česká národní banka a kvůli statusu historické památky se otevření neobešlo bez náročné rekonstrukce, která je vyšla na tři miliony korun.

Výsledkem, na němž spolupracovaly s architektkou Ivanou Kovalčíkovou ze studia Relief Design, je čistý prostor s nepřehlédnutelným traventinovým stolem a zelenou stěnou s pokojovkami. Jen se podnikatelky oklepaly z rekonstrukce, zasáhl tým Silk Ferries covid a vleklá serie lockdownů. 

Dnes ale už jen sklízí, co spolu se svou Silk family zasely. Každý měsíc dokážou opečovat na pět set klientů a plno mají na dva až tři měsíce dopředu.

„Bohužel z kapacitních důvodů nemůžeme vyhovět ani turistům z přilehlých hotelů,“ stýská si Yvona, ale na rodinné atmosféře salonu si zakládá. Příští rok chtějí rozšířit otevírací dobu také o víkendy a v delším horizontu zvažují zprovoznění druhé pobočky Silk Ferries.