- Dozlatova opečený sýr halloumi je sám o sobě velkým lákadlem. S pikantní medovou směsí rajčat a hroznového vína mu to ale sluší mnohem více a skvěle si na něm pochutnáte. Sladko-pálivou chuť doprovázejí příjemně svěží tóny limety a tymiánu.
Pár ingrediencí a pár minut strávených v kuchyni. Za těchto podmínek vznikají často velmi chutné, atraktivní a nezapomenutelné kombinace pokrmů, na jejichž recept se pak mnozí dotazují. Avšak jejich síla tkví právě v oné jednoduchosti, o čemž se ostatně můžete přesvědčit i v našem výběru 35 receptů, které uvaříte do 20 minut.
Smažený sýr halloumi + pečená rajčata a hroznové víno na medu
Na 2 porce potřebujete:
- 2 lžíce olivového oleje
- 380 g sýru halloumi
- ¼ lžičky mletého nového koření
- ¼ lžičky uzené papriky
- 3 stroužky česneku
- 50 ml bílého suchého vína
- 400 g cherry rajčat
- 250 g hroznů (bílé i modré)
- 3 snítky tymiánu + na ozdobu
- 1 lžíce limetové šťávy + limetová kůra
- 1 lžička srirachy
- 1 až 2 lžíce medu
Postup
- Sýr halloumi rozkrájejte na plátky široké asi 1 cm. V (litinové) pánvi zahřejte lžíci oleje a plátky sýru opečte z obou stran dozlatova. Vyjměte je z pánve a snižte teplotu.
- Do stejné pánve přilijte ještě trochu oleje a nechte rozvonět nové koření, uzenou papriku a najemno nasekaný česnek. Přilijte víno a mícháním odstraňte ze dna napečené kousky.
- Přidejte přepůlená cherry rajčata, kuličky vína a snítky tymiánu. Přikryjte a nechte 5 až 8 minut podusit. Poté poklici sejměte a vmíchejte limetovou šťávu, kůru, srirachu a med.
- Na mírném plameni nechte společně chvilku probublat, pak vraťte do pánve opečené halloumi. Ochutnejte a dle potřeby chutě dolaďte – přislaďte nebo přidejte na ostrosti.
- Podávejte jako předkrm s kouskem tortilly či opečené bagetky. Můžete zjemnit zakysanou smetanou a posypat čerstvými bylinkami.
Tipy & triky
- Na potření tortill můžete použít chladivé okurkové tzatziki. Navrch pak naneste medovou směs rajčat, vína a sýru.
- Halloumi bude skvěle chutnat i s broskvemi nebo nektarinkami.