Městský stát Singapur, v sanskrtu Lví město, se za posledních šedesát let proměnil z malého přístavního města na globální metropoli, která je symbolem modernity a technologického pokroku. Tohle asijské město budoucnosti nepřestává fascinovat svým odhodláním stát se nejpokrokovějším a nejpříjemnějším místem k životu na světě. 

Jedním z nejvýraznějších rysů Singapuru je jeho progresivní přístup k architektuře a to, jak přirozeně integruje přírodu přímo do městské struktury. Stát se pyšní jedněmi z nejvíce energeticky úsporných budov na světě – díky inovativním stavebním materiálům, energeticky účinným systémům a technologiím.

Cílem je do roku 2030 proměnit osmdesát procent všech jeho budov na „zelené“, a proto existuje zákon, že za každou zastavěnou plochu je potřeba vystavět plochu zeleně.

I proto spousta budov vytváří parky vně budov, na balkonech či střechách a vytváří iluzi opravdové městské džungle. Tento přístup nejenže dělá z městské džungle příjemnější a zelenější místo pro život, ale také pomáhá v boji proti městskému oteplování a zlepšuje kvalitu života obyvatel.

K tomu se váže i chytré řešení zavlažování, k čemuž Singapur využívá místní vlhkosti. Singapurci se naučili téměř každodenní déšť (průměrné roční srážky v Singapuru činí 2400 milimetrů) přetvořit v inovativní zavlažovací a chladicí systémy a maximalizovat odběr dešťové vody.

To jasně demonstruje závazek k udržitelnosti a je jen dalším příkladem toho, jak může být příroda nejen přirozeně, ale také výhodně integrována do městského plánování a jak může společně s moderními technologiemi přispívat udržitelnější budoucnosti.

Letiště Changi 

První zastávkou nemůže být nic jiného než proslulé letiště Changi, které ročně odbaví přes sto milionů cestujících. Láká ale hlavně na svůj futuristický design a přilehlé nákupní centrum Jewell, kde můžete kromě nezměrného množství obchodů a restaurací navštívit také Rain Vortex, tedy nejvyšší vnitřní vodopád na světě.

Marina Bay Sands

Jedním z nejpozoruhodnějších příkladů zelených budov je komplex Marina Bay Sands, který dotváří ikonické singapurské panorama od roku 2010. Komplex využívá řadu technologií, jako je zachycování dešťové vody a energeticky úsporné osvětlovací systémy ke snížení dopadu na životní prostředí.

Tři věže komplexu jsou také vybaveny systémem, který zachycuje a recykluje odpadní teplo z klimatizačních jednotek, které je následně využíváno k ohřevu vody v hotelových bazénech. Do roku 2028 by se komplex měl rozrůst o čtvrtou věž, ve které bude dalších téměř šest set hotelových pokojů, celkově jich tedy v komplexu bude přes tři tisíce. 

Na střeše komplexu můžete navštívit hned několik restaurací s výhledem na celé město a oceán. V dolní části najdete nákupní centrum se všemi luxusními značkami a vnitřní řekou, na které se můžete projet v kánoi.

Nákupní centrum je na břehu zálivu a přímo v něm se luxusními prodejnami pyšní Louis Vuitton a Apple. V lotosové budově najdete kavárnu a ArtScience Museum, které spojuje umění, vědu, kulturu a technologii. A na kraji zálivu, jen o pár kroků dál, můžete navštívit Red Dot Design Museum s oceněnými designovými kousky.

Singapur
info Foto Julien de Salaberry / Unsplash

Vodní show Spectra

Jedna z mála atrakcí, kterou si v Singapuru můžete užít zdarma, je vodní show Spectra, odehrávající se přímo vedle prodejny Apple. Trvá dvacet minut a zhlédnout ji můžete každý den od osmi a devíti večer, v pátek a sobotu navíc i od deseti večer.   

Tip: Při procházce kolem zálivu narazíte na zatarasené cesty, jež slouží výhradně pro vydry, které vody obývají a po setmění se klidně procházejí mezi obyvateli. Větší důkaz o tom, jak čisté město Singapur je, bychom asi hledali jen těžko. 

Večeře v Lau Pa Sat

Pokud chcete povečeřet jako místní, určitě zamiřte do krytého zrekonstruovaného viktoriánského trhu v centru města. Lau Pa Sat je jedním z nejpopulárnějších hawker center, tedy místem s nejrozličnějšími místními lahůdkami (například populárním satay) i stánky s mezinárodním jídlem.

Jelikož jíst venku je pro místní levnější než si vařit, každý večer se tam sejde široká škála lidí, od turistů až po bankéře končící práci v jednom z přilehlých mrakodrapů. 

Singapur
info Foto Lily Banse / Unsplash

Drink na střeše 

Singapur je také městem barů a koktejlů, a proto nevynechejte návštěvu jednoho z těch střešních, kde budete mít celý stát jako na dlani. Vzhledem k vysoké indické populaci nabízí téměř každý bar také nealkoholické mocktaily. 

China Town

Druhý den začněte návštěvou čínské čtvrti, která na rozdíl od té indické opravdu stojí za návštěvu. Poté, co ochutnáte místní lahůdky, zejména ty z durianu, nechte se unést lokálními trhy a projděte až k buddhistickému chrámu Tooth Relic Temple (sesterský chrám najdete na Srí Lance ve městě Kandy) s náboženskými relikviemi, zdobnými místnostmi a tichou střešní zahradou.

Čínská čtvrť v Singapuru
info Foto Lily Banse / Unsplash

Sentosa Island

Využijte jednu z nejpřehlednějších městských hromadných doprav a přejeďte do dalšího obrovského nákupního centra Harbourfront Centre, odkud se můžete lanovkou dopravit na ostrov Sentosa.

A tam můžete úplně bez problému strávit celý den. Najdete tam mimo jiné pláž, muzeum voskových figurín, vodní park, zábavní park Universal Studios nebo jedno z největších akvárií světa S.E.A. 

Gardens by the Bay

Před západem slunce si projděte další z pých státu, přírodní park o rozloze přes sto hektarů zvaný Gardens by the Bay, který vznikl s cílem zvýšit kvalitu života posílením zeleně a flóry ve městě.

V parku najdete například největší skleník na světě Flower Dome, skleník Cloud Forest s 35 metrů vysokým umělým vodopádem, který je jedním z nejvyšších vnitřních vodopádů na světě či čtyři samostatné zahrady (Malajskou, Čínskou, Indickou a Koloniální).

Hlavním lákadlem je ale osmnáct vertikálních zahrad, které připomínají obrovské stromy.

Supertrees jsou vysoké mezi pětadvaceti a padesáti metry, jsou pokryté různými druhy rostlin a květin a spojuje je vyvýšená lávka, která nabízí výhled na celý park i panorama městského státu. Každý večer v 19:45 a 20:45 se navíc stromy rozzáří v rámci světelné a hudební show, kterou můžete navštívit zdarma.