Ano, třetí filmová Duna se chystá. A zároveň bude tou poslední, kterou natočí režisér Denis Villeneuve. Má až příliš nápadů a projektů na to, aby zbytek kariéry obětoval sáze o vzácném koření.

Jeden z nejuznávanějších režisérů současnosti bývá vzýván za to, že natočil „nezfilmovatelné“, tedy že na rozdíl od svých předchůdců dokázal se ctí převést na plátno hutnou knižní předlohu Franka Herberta.

Sci-fi příběh popisující souboj o planetu Arrakis, kde se těží vzácné koření, se dočkal dvou veleúspěšných filmů, ten druhý přišel letos a na tržbách překonal miliardu dolarů.

Spekulace o přípravách třetího snímku s podtitulem Messiah, tedy Spasitel, potvrdil nyní sám Villeneuve v podcastu Vanity Fair. A zároveň upozornil, že svoje filmy nepovažuje za jednotný celek. 

„Pokud ten třetí film, který je teď ve fázi psaní scénáře, dokončím, nebude to trilogie. Je zvláštní to říct, ale když se nad tím zamyslím, tak (třetí film) působí jinak a má svoji vlastní identitu,“ řekl Villeneuve, koneckonců i proto patrně nepůjde o Dunu: Třetí část.

A zároveň jasně prohlásil, že tímto filmem bude s Herbertovým vesmírem mít hotovo. Na rozdíl třeba od Jamese Camerona, který už druhou dekádu chystá další a další Avatary, se chce Villeneuve věnovat i dalším projektům. 

Čímž ukončil dlouho trvající spekulace o budoucnosti filmové ságy. Knižních pokračování Duny je totiž ještě celá řada.

„Pokud Dune: Messiah dopadne, bude to mnoho let, které strávím na Arrakisu, a rád bych dělal taky něco jiného,“ řekl. „Myslím, že by bylo fajn, aby v Messiah byla semínka na to, kdyby někdo chtěl navázat; ty knihy jsou krásné. A zároveň složitější na adaptaci. Jsou stále ezoteričtější. Ale nechci nikomu zavírat dveře.“

Už kolem třetí Duny je řada otazníků, například jak režisér vyřeší dvanáctiletý časový skok, když operuje stále se stejnými herci. O tom ale sdílnější nebyl: „To je můj problém. Vím, co s tím udělám.“

Jak Villeneuve připomíná, Dune: Messiah neboli Spasitel Duny zatím nedostal oficiálně zelenou. Datum jeho premiéry je tedy nejasné. Tím spíš, že Villeneuve má projektů na stole celou řadu: chystá adaptaci dalšího slavného sci-fi Setkání s Rámou a také filmovou Cleopatru.

Léto tak strávil schovaný v lesích, aby měl klid si rozmýšlet scénáře.

„Chybí mi časy, když se nikdo nezajímal o to, co budu dělat dál,“ pousmál se. „Bylo jednodušší být stranou pozornosti a nemít tolik projektů na stole, nejradši se soustředím na jeden. Teď jich mám až moc. Scénář Setkání s Rámou pomalu vzniká. To samé Cleopatra a Duna. Těším se na návrat za kameru a uvidíme, co přijde první.“