Leon Jakimič a jeho Lasvit si připsal další mezinárodní triumf. Do nové budovy v centru Hongkongu od Zaha Hadid Architects vytvořili čeští skláři skleněnou instalaci, která připomíná květ i bijící srdce. Jmenuje se In Bloom a navrhla ji designérka Michaela Mertlová.

Jedná se také zatím o nejdražší parcelu na světě, jejíž cena se vyšplhala ke třem miliardám dolarů. Takové jsou údaje z roku 2017, kdy ji zakoupila firma Henderson Land Development.

Nachází se na na Murray Road v Centrální čtvrti a má rozlohu 43 tisíc metrů čtverečních. Na svém kontě má stavba také několik prestižních cen, které oceňují její architekturu i udržitelná řešení. Kromě jiných nájemců zde bude mít svoje hongkongské ústředí také aukční síň Christie’s.

Instalace od Lasvitu, která je jakousi světelnou plastikou, je umístěna v lobby budovy a měří čtyři a půl metru. Jakimič prohlásil, že ji považuje za jeden z nejzajímavějších výtvorů firmy.

„Nejen díky skvělému designu Míši Mertlové, ale také proto, že budova, jejíž interiér umocňuje, je nejnovější a nejkrásnější mrakodrap v Hong Kongu, samotný pozemek historicky nejdražší na světě, a od architektonického studia Zaha Hadid, se kterou jsem se osobně znal. Navíc v místě, kde jsem strávil dvacet let života a kolem tohoto místa v Admirality téměř denně chodil,“ řekl.

„Během svého dvouletého pobytu v Hongkongu jsem měla možnost nasát atmosféru a tamní život. Zaha Hadid architekti mi dali výjimečnou svobodu v navrhování, takže jsem tyto zkušenosti mohla přetavit do skleněné instalace. Abstraktního květu složeného z křídel motýlů a vážek, který tvoří pulsující srdce budovy,“ říká tvůrkyně Michaela Mertlová.

Ve světelné plastice se kombinují různé sklářské techniky, včetně lehaného skla, irisových efektů a pískování, čímž vytváří třpytivý efekt a mihotavost připomínající křídla hmyzu. Mertlová se rozhodla přetvořit tvar vážčích křídel do kompozice připomínající tvar abstraktního květu.

Vážka je v asijské kultuře považována za duši draka, a výsledná instalace oslavuje moudrost, harmonii a prosperitu, které vážka představuje.

S technikou lehaného skla a nejen jejím prostřednictvím okouzlili čeští skláři také milánský týden designu, kde letos instalace společnosti Leona Jakimiče vyhrála hlavní cenu.