Pokud milujete kachní maso, voňavou asijskou kuchyni a rychlé vaření, silně doporučuji vyzkoušet tyto snadné nudle. Celé jídlo i s přílohou, zeleninou a perfektně šťavnatými kachními kousky máte na stole do půl hodiny.

V naší kuchyni se kachna nejčastěji pomalu peče, což pochopitelně zabere dost času (o přípravě knedlíků a zelí nemluvě!), nebo chystá jako minutka z prsíček, což zase vyžaduje trochu odhadu, kdy maso sundat z žáru, aby nebylo ani syrové, ani suché.

Varianta stir-fry je nejen rychlá, ale také vám na ni stačí jen jedna pánev a výsledek je naprosto dokonalý. Jediné, co je dobré udělat předem, je naložit maso. Krásně tím zkřehne a nasaje do sebe chuť a vůni koření.

info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Kachní prsa na pomerančích – kachní stir-fry se zeleninou

Na 4 porce potřebujete:

  • 4 kachní prsa (cca 600 g)
  • 6 lžic sójové omáčky
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 lžička koření pěti vůní
  • 1 lžíce čerstvého zázvoru
  • 1 stroužek česneku

Dále: 

  • 2 lžíce sezamu
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 2 pomeranče
  • 1 lžíce medu
  • 150 g wokových nudlí

Ze zeleniny například:

  • 2 jarní cibulky
  • 1 červená cibule
  • 2 bok choy
  • 1 až 2 papriky
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Postup

  1. Kachní prsa ideálně den předem naložte, krásně zkřehnou a nestane se, že by byly gumové. Nakrájejte je i s kůží hodně ostrým nožem na co nejtenčí plátky, smíchejte se sójovkou, škrobem, kořením pěti vůní, nastrouhaným zázvorem a nasekaným česnekem a nechte do druhého dne přikryté v lednici marinovat.
  2. Ve woku nebo velké pánvi nejprve nasucho opražte sezam, aby se rozvoněl. Dejte stranou, ve stejné pánvi rozehřejte olej a hodně zprudka na něm dozlatova za častého míchání opečte maso. Když je hotové, vyndejte ho děrovanou lžící z pánve, a pokud se vypeklo příliš tuku, část ho slijte.
  3. Nyní opečte zeleninu: špalíčky jarní cibulky, klínky červené cibule, čtvrtky bok choy a proužky papriky. Když je zelenina na skus, vmíchejte wokové nudle, 300 ml vody či vývaru (pokud nemáte nudle, co se připravují přímo v pánvi, uvařte je podle návodu na obalu), kachnu i se šťávou, co pustila, šťávu ze dvou pomerančů a med a povařte do změknutí nudlí a odpaření většiny vody.
  4. Podávejte posypané sezamem a další jarní cibulkou. Jídlo báječně ovoní domácí sečuánský chilli olej.

Jakou zeleninu použít do stir-fry

Kromě uvedeného mixu se hodí i tenké plátky mrkve, kousky brokolice, klínky klasické cibule, zelené fazolky, hrášek, nakrouhané zelí nebo třeba chřest. Zkrátka cokoli, co máte právě po ruce.

info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič