Exkluzivní večeře stvořená z několika lahodných ingrediencí. Kváskový chléb potřený sezamovým máslem se spoustou rozteklého sýru a fermentovaného pekingského zelí – tolik oblíbeného a obdivovaného kimči.

Není se čemu divit, že se kimči řadí mezi takové oblíbence – výčet pozitivních účinků na zdraví je vskutku dlouhý. Kdo jeho chuti propadl, má jistě tohoto korejského pokladu slušné zásoby a dost možná si jej sám doma také vyrábí. Svou chutí i složením oživí kimči spoustu pokrmů, velmi chutně vynikne ve vyostřené polévce s chilli a zázvorem, v korejské palačince, příhodně zvané kimčičince nebo bleskových nudlích Bibim guksu.

info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Zapečený kimči sendvič se sýrem & sezamovým máslem

Na 2 sendviče potřebujete:

  • 2 lžíce (asi 30 g) rozpuštěného másla
  • 1 lžíce bílých sezamových semínek
  • Vločková sůl
  • 4 silnější plátky kváskového chleba
  • 60 g sýru Provolone
  • 200 g kimči (ne/pálivé)
  • 120 g čedaru
  • 6 lístků bazalky
  • Jarní cibulka na posypání
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Postup

  1. V malé misce smíchejte rozpuštěné máslo s předem opraženými a namletými sezamovými semínky. Lehce osolte. Připraveným máslem následně potřete vnější stranu každého plátku chleba.
  2. Na vnitřní stranu jednoho krajíce rozprostřete polovinu nastrouhaného sýru Provolone a nahrubo překrájeného kimči. Pokračujte polovinou nastrouhaného čedaru a navrch položte tři lístky bazalky.
  3. Přiklopte druhým kouskem chleba tak, aby máslem namazaná strana směřovala vzhůru. Stejně postupujte u druhého sendviče.
  4. Sestavené sendviče vložte postupně na rozehřátou pánev a opékejte dozlatova, z každé strany asi 4 minuty. Podávejte zatepla posypané jarní cibulkou a vločkovou solí. 

Tipy & triky

  • Přelijte hotový sendvič před podáváním trochou medu, dodá mu příjemný final touch.
  • Zavádějte kimči do svého jídelníčku častěji. Tato korejská pochoutka z fermentované zeleniny se pyšní mnoha pozitivními účinky na zdraví. Obsahuje prospěšné bakterie, antioxidanty, spoustu vitaminů a minerálů. Fermentované potraviny posilují imunitní systém, pomáhají zmírňovat různé zdravotní obtíže a mohou být zároveň vhodnou prevencí různých chorob.
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič