V recenzích sice úplně nezáří, ale ve statistikách válcoval seriál Svatba roku svoji konkurenci. Čím tahle hvězdami nabitá minisérie přitáhla takový zájem?

Když Elin Hildebrand dokončila svou dvacátou knihu Perfect Couple a odevzdala ji redaktorovi, uslyšela: „Na té knize je spousta skvělých věcí. Ale umře v ní špatná osoba.“ A tak knihu vzala a za šest týdnů ji přepsala.

Stal se z ní bestseller, který adaptoval Netflix a v září ho uvedl jako jeden z hlavních taháků programu. Výsledek ale předčil očekávání. Minisérie, uvedená v Česku jako Svatba roku, převálcovala konkurenci včetně druhé části čtvrté řady Emily in Paris, ale i velkorozpočtového seriálového Pána prstenů.

Nijak oslnivé recenze ji přitom neprovázejí. Na Československé filmové databázi má průměr uživatelských hodnocení 64 procent, na Metacritic má od uživatelů na desetibodové stupnici průměrně 5,7 a v recenzích 67 procent.

Jenže to nic zásadního neznamená. Svatba roku je vlastně ideálním produktem Netflixu: vypadá atraktivně, má silné herecké obsazení, díly odsýpají a lákají k dalšímu sledování. Binge-watching at its best.

Šestidílný seriál se odehrává na sluncem zalitém ostrově Nantucket, oblíbené letní destinaci s písčitými plážemi a pomalým tempem. Právě tam se má Amelie (Eve Hewson) přivdat do bohaté rodiny a vzít si Benjiho (Billy Howle), syna úspěšné spisovatelky Greer (Nicole Kidman).

Asi každá svatba s sebou nese stres a napětí, ale tahle trumfne všechny: překazí ji totiž vražda družičky Merritt. A na pozadí idylických kulis tak začíná vyšetřování, během něhož se odhalují tajemství bohaté rodiny i dalších svatebních hostů.

Zasazením a partou boháčů to trochu připomíná Bílý lotos, účastí Nicole Kidman a vyšetřováním vraždy zase Mělas to vědět, obojí zasloužené hity konkurenční HBO, respektive Maxu. S druhým jmenovaným sdílí seriál dokonce režisérku Susanne Bier, jejíž filmografie je úctyhodných počinů plná.

Však si ji také vysnila producentka Gail Berman, která ji s nabídkou oslovila. „Jenže já už jedno vyšetřování vraždy točila a nechtěla jsem to dělat znovu. Taky jsem nechtěla dělat nic televizního,“ vzpomíná Bier. Avšak Berman byla neodbytná a nakonec dánskou filmařku přesvědčila.

A Bier zatoužila zopakovat spolupráci s Kidman. „Přijde mi, že je jako z jiné planety. Kromě toho, že je nadpozemsky krásná, má takovou zvláštní vlastnost, že když se dostane do tvůrčího procesu, je do toho úplně zažraná a udělá cokoli,“ líčí.

„Věděla jsem, že by byla v roli Greer úžasná, protože Greer má v sobě formálnost a krásu. A Nicole do té role vnáší i tajemství,“ dodává.

Silné obsazení, v němž nechybí ještě třeba Liev Schreiber nebo Dakota Fanning, seriálu upřít nelze, trpí ale na jistou rozkolísanost: některé epizody jsou poutavé, posouvají děj a mají skvěle napsané dialogy, zatímco další jen líně kráčejí dopředu. A ani finální odhalení není tak uspokojivé, aby ve vás seriál zůstal na další dobu.

Svatbu roku jako klasické dílo Netflixu „slupnete“, načež ho v algoritmu převálcuje něco dalšího. Jediné, čím se seriál skutečně vyjímá, je tak úvodní znělka, v níž celý štáb tancuje na píseň Criminals od Meghan Trainor.

Netrvá ani půl minuty, přesto dokázala vzbudit slušný rozruch. Zjistilo se totiž, že herce rozladilo, když za nimi Bier přišla s ideou tanečního čísla, nejvíce patrně Meghann Fahy, představitelku zavražděné Merritt.

„Byli jsme ve WhatsApp skupině a všichni psali, že to nechtějí dělat, nerozuměli jsme tomu,“ popsala Fahy pro Variety. „Mám velký problém s učením choreografie, takže jsem z toho byla dost nervózní.“

Další herečka Eve Hewson, mimochodem dcera zpěváka Bona, to popsala v talkshow Jimmyho Fallona: „Ke konci natáčení jsme dostali překvapivý e-mail od naší režisérky, kterou jinak máme rádi, udělali bychom pro ni cokoli. Ale na tohle doopravdy tlačila.“

Také ona zmínila whatsappovou skupinu herců, kde se taneční scéna zuřivě probírala: „Všichni tam psali: Nebudu to dělat. Volám svému manažerovi. Volám agentovi.“

Hewson samotné to přitom nevadilo. A ač se zdráhali, nakonec i většina obsazení změnila názor, když se scéna začala točit. „Nakonec nás to dost bavilo, poddali jsme se tomu. Byla to legrace a svým způsobem mi to přijde úžasné,“ popsala Fahy.