Na první pohled zvláštní kombinace, já vím. Ale vězte, že chutná dokonale! Žádné nóbl suroviny, vše, co seženete i v nejmenší večerce. Jablka zvolte spíš kyselejší, například odrůdu Granny Smith, Ontario nebo Zvonkové. 

info Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková

Zapečené chlebíčky s hermelínem, slaninou a jablkem

Na cca 10 kousků potřebujete:

  • ½ veky
  • Vepřové sádlo
  • Sůl
  • 2 kyselá jablka
  • 200 g plátků kvalitní slaniny
  • 1 sýr hermelín

Postup

  1. Veku (ideálně tuto máslovou domácí) nakrájejte na plátky, které potřete velmi slabou vrstvou sádla a osolte. Sádlo zde hraje velmi důležitou roli a dává receptu specifickou chuť.
  2. Jablka zbavte jádřince (můžete je oloupat) a nakrájejte na měsíčky silné asi jeden cm. 
  3. Na každý plátek pečiva položte dva až tři kousky jablka, na něj dejte kousek hermelínu a navrch smotaný plátek slaniny. 
  4. Tousty dejte zapéct do trouby předehřáté na 180 °C na plechu vyloženém pečicím papírem, dokud slanina navrchu nebude zlatá. 
info Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková