S restaurací Levitate přinesl na českou scénu jeden z nejzajímavějších podniků vůbec. Jaká byla pro šéfkuchaře Christiana Chu cesta od bistra k fine diningu? A kam se chce posouvat dál? Nejen o tom mluvil v podcastu Forbes Life!

„Je pěkné, když člověk sleduje na sociálních sítích přední michelinské restaurace, ale dokud jídlo sám neochutná, může se jen těžko domýšlet, jaké je. Musel jsem hodně cestovat a jedl jsem pětkrát denně, abych toho vyzkoušel co nejvíc a naučil se hrát si s chutěmi,“ říká podnikatel a šéfkuchař Christian Chu o zrodu své finediningové restaurace Levitate.

Christian Chu v restauratérském prostředí prakticky vyrostl a odmala vypomáhal v rodinném bistru. Když se v sedmnácti přestěhoval s rodinou do Prahy, nastoupil na brigádu do restaurace Sasazu, odkud si nakonec odnesl pětiletou zkušenost.

Přestože sám gastronomii nikdy nestudoval, na internátu se potkal s přáteli, kteří se učili na kuchaře, a když bylo Christianovi dvacet, založili společně vlastní síť bister. 

Christianovy ambice ale mířily výš, chtěl vytvářet neotřelé kombinace chutí a zařadit se mezi nejlepší gastronomické podniky v zemi. Tak vznikl projekt zážitkové restaurace Levitate, snoubící prvky asijské a moderní skandinávské kulinářské tradice, kterou Christian otevřel v roce 2017.

Podnik dnes obývá luxusní prostory pražského hotelu Prezident na břehu Vltavy a jako jediný v Česku získal ocenění Creative Cuisine by Michelin.

„Kluci na intru mi vždycky ukazovali receptury a postupy, které se zrovna učili ve škole, a mně to všechno připadalo hrozně staromódní. Chtěl jsem zákazníkům nabídnout něco nového, zážitek pro všechny smysly, který by spojoval skvělé jídlo s precizním servisem a příjemnou atmosférou a hudbou, doplněný o párování s alkoholickými i nealkoholickými nápoji,“ popisuje Christian Chu.

„Nevaříme podle tradičních postupů, snažíme se představovat známé lokální suroviny v úplně novém světle a hledat jiné kombinace chutí. Ale i na české finediningové scéně jsme takoví outsideři,“ směje se Christian.

Řeč přišla i na budoucnost českého fine diningu a vlivu dříve kanonických průvodců typu Michelin tváří v tvář globalizaci a zesvětštění gastronomické kritiky v podobě hodnocení zákazníků na internetu a sociálních sítích.

„Když se podívám na současnou českou finediningovou scénu, vidím nejistou budoucnost.
Za posledních pár let se v tomto sektoru neotevřelo moc zajímavých restaurací a je pravda, že vedení podobného podniku je finančně i provozně velmi náročné,“ míní Christian Chu.

Co mají společného japonská a moderní skandinávská kulinářská tradice? Jak funguje financování finediningové restaurace? Co je pravdy na údajné zkorumpovanosti michelinského průvodce? A jaký nevšední zážitek Christian Chu chystá v nových prostorách restaurace Levitate? Vše se dozvíte v nové epizodě podcastu Forbes Life!