Nepříliš známá pasta alla zozzona (doslova „špinavé těstoviny“) si bere to nejlepší hned z několika tradičních italských jídel a kombinuje je do ultimátně dekadentního chuťového zážitku.

Výrazná rajčatová omáčka s voňavým guanciale a lahodnou krémovou konzistencí způsobenou žloutky v sobě pojí špagety carbonara, cacio e pepe, gricia a amatriciana, a uvařeno máte navíc vše do půl hodiny.

info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Pasta alla zozzona (těstoviny s rajčatovou omáčkou, žloutky a guanciale)

Na 4 porce potřebujete:

  • 350 g těstovin rigatoni
  • 200 g guanciale nebo pancetty
  • 1 cibuli
  • 350 g italské vepřové klobásy (salsiccia)
  • 2 stroužky česneku
  • 500 g rajčatové passaty
  • 3 žloutky
  • 50 g sýru Pecorino Romano + k podávání
  • sůl & pepř
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Postup

  1. Na kostičky pokrájené guanciale nechte pozvolna na pánvi vyškvařit. Když je hezky zlatavé, vyndejte ho děrovanou lžící stranou a na tuku asi dvě minuty opékejte najemno pokrájenou cibuli. Jakmile zesklovatí, vymačkejte k ní ze střívka klobásku a asi deset minut opékejte. Vařečkou přitom maso rozdělávejte na menší kousky.
  2. Když je salsiccia také zlatavá, přidejte nasekaný česnek, nechte ho chvilku rozvonět, zalijte pasírovanými rajčaty a asi deset minut povařte. Čím déle, tím lépe. Nakonec do hrnce vraťte kostičky guanciale.
  3. Mezitím v dost osolené vodě uvařte na skus těstoviny, tradičně se dávají rigatoni. Také prošlehejte žloutky s pořádnou dávkou čerstvě mletého pepře, nastrouhaným sýrem a naběračkou vody od špaget.
  4. Uvařené těstoviny sceďte, vmíchejte do omáčky, počkejte jednu až dvě minuty, aby ze žloutků nebyla míchaná vajíčka, a za stálého míchání přilijte žloutkovou směs.
  5. Pořádně promíchejte, podle chuti dosolte či dopepřete a ihned podávejte posypané dalším sýrem.

Tipy & triky:

  • Část opečeného guanciale si schovejte na ozdobu. Před podáváním ho přihřejte a jednotlivé porce jím posypejte.
  • Pokud se vám nechce kombinovat klobásu se slaninou, salsicciu klidně vynechte a dejte dvojnásobné množství guanciale.
  • Omáčce dodáte ještě větší šmrnc, když spolu s guanciale opečete i jednu dvě chilli papričky.
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová