Nepříliš známá pasta alla zozzona (doslova „špinavé těstoviny“) si bere to nejlepší hned z několika tradičních italských jídel a kombinuje je do ultimátně dekadentního chuťového zážitku.
Výrazná rajčatová omáčka s voňavým guanciale a lahodnou krémovou konzistencí způsobenou žloutky v sobě pojí špagety carbonara, cacio e pepe, gricia a amatriciana, a uvařeno máte navíc vše do půl hodiny.
Pasta alla zozzona (těstoviny s rajčatovou omáčkou, žloutky a guanciale)
Na 4 porce potřebujete:
- 350 g těstovin rigatoni
- 200 g guanciale nebo pancetty
- 1 cibuli
- 350 g italské vepřové klobásy (salsiccia)
- 2 stroužky česneku
- 500 g rajčatové passaty
- 3 žloutky
- 50 g sýru Pecorino Romano + k podávání
- sůl & pepř
Postup
- Na kostičky pokrájené guanciale nechte pozvolna na pánvi vyškvařit. Když je hezky zlatavé, vyndejte ho děrovanou lžící stranou a na tuku asi dvě minuty opékejte najemno pokrájenou cibuli. Jakmile zesklovatí, vymačkejte k ní ze střívka klobásku a asi deset minut opékejte. Vařečkou přitom maso rozdělávejte na menší kousky.
- Když je salsiccia také zlatavá, přidejte nasekaný česnek, nechte ho chvilku rozvonět, zalijte pasírovanými rajčaty a asi deset minut povařte. Čím déle, tím lépe. Nakonec do hrnce vraťte kostičky guanciale.
- Mezitím v dost osolené vodě uvařte na skus těstoviny, tradičně se dávají rigatoni. Také prošlehejte žloutky s pořádnou dávkou čerstvě mletého pepře, nastrouhaným sýrem a naběračkou vody od špaget.
- Uvařené těstoviny sceďte, vmíchejte do omáčky, počkejte jednu až dvě minuty, aby ze žloutků nebyla míchaná vajíčka, a za stálého míchání přilijte žloutkovou směs.
- Pořádně promíchejte, podle chuti dosolte či dopepřete a ihned podávejte posypané dalším sýrem.
Tipy & triky:
- Část opečeného guanciale si schovejte na ozdobu. Před podáváním ho přihřejte a jednotlivé porce jím posypejte.
- Pokud se vám nechce kombinovat klobásu se slaninou, salsicciu klidně vynechte a dejte dvojnásobné množství guanciale.
- Omáčce dodáte ještě větší šmrnc, když spolu s guanciale opečete i jednu dvě chilli papričky.