Salsa di noci je italská ořechová omáčka, která vás svou plnou chutí a lahodnými podzimními tóny pěkně prohřeje. Bleskurychlé omáčce vévodí vlašské ořechy a hustotou připomíná pesto.

Ořechová omáčka se hodí k mnoha druhům těstovin. Příjemnou volbou jsou například casarecce nebo trofie – omáčka si najde cestu i do jejich tajemných zákrut. Salsa di noci chutná výborně i s domácími gnocchi a rovněž skvěle ochutí třeba opečené crostini.

info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Salsa di noci – italská ořechová omáčka na těstoviny

Na 4 porce potřebujete:

  • 2 plátky bílého toustového chleba
  • 150 ml mléka
  • 200 g vlašských ořechů + na posypání
  • 1 stroužek česneku
  • 30 g strouhaného parmezánu + na posypání
  • Sůl & pepř
  • 3 lžíce olivového oleje
  • Čerstvá petržel na posypání
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Postup

  1. Z toustového chleba odřízněte kůrky, plátky poté rozkrojte na čtvrtky a dejte do misky s mlékem. Jakmile nasáknou z obou stran, přemístěte je včetně mléka do mixéru.
  2. Přisypejte ořechy, nakrájený česnek a rozmixujte. Postupně přidejte jemně nastrouhaný parmezán, sůl a po dávkách olivový olej. Po rozmixování dosáhnete hustější konzistence podobné pestu.
  3. Podle potřeby můžete přidat ještě trochu mléka. Uvařte oblíbené těstoviny a vodu po jejich scezení uschovejte.
  4. Ořechovou omáčku naneste na těstoviny, přilijte dvě menší naběračky vody z těstovin a promíchejte. Omáčka všechny těstoviny krásně obalí. Dle potřeby použijte více vody.
  5. Naberte jednotlivé porce do talířů. Těstoviny posypejte parmezánem, ořechy a ozdobte čerstvou petrželkou. Podle chuti lehce opepřete.

Tipy & triky:

  • Vlašské ořechy předem nasucho opečte, jejich chuť se vylepší a zvýrazní.
  • sezoně hub se nebojte k omáčce vmíchat na cibulce osmahnuté hříbky, podlité vínem, zjemněné máslem. S chutí ořechové omáčky si houby krásně rozumějí.
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič