Cukrová poleva je pomyslnou tečkou na pomyslném dortu. Jablečný koláč přikryje příjemným vzhledem a dopřeje vám pár sladších tónů navíc. Skrze tuto jemně křupavou moučkovou vrstvu pak proniknete k neuvěřitelně vláčné chuti jablečného těsta, které v sobě navíc ukrývá křupavé vlašské ořechy.

Koláč na plech s bohatou chutí jablek a ořechů připravíte během chvíle, pak už jej stačí upéct k dokonalosti. Jablka s voňavým kořením vnesou do kuchyně lahodné podzimní tóny a zpříjemní vám zároveň nastalé chladnější dny.

info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Ořechový jablečný koláč na plech

Na vyšší formu 20 × 26 cm potřebujete:

  • 4 pevnější jablka
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 100 g třtinového cukru
  • 1 lžička skořice
  • 30 g másla
  • 80 g vlašských ořechů

Na těsto:

  • 150 g třtinového cukru + 1 lžíce na posypání
  • 2 větší vejce
  • 120 ml rostlinného oleje
  • 120 ml plnotučného mléka
  • 80 g másla
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 300 g hladké mouky
  • Špetka soli
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • ½ lžičky mleté ​​skořice
  • ½ lžičky mletého nového koření

Na polevu:

  • 100 g prosátého moučkového cukru
  • 3 lžíce mléka
  • ¼ lžičky vanilkového extraktu
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Postup

  1. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na kostičky. Smíchejte je v míse s citronovou šťávou, cukrem, skořicí a rozpuštěným máslem. Nakonec vmíchejte nahrubo nasekané ořechy.
  2. V robotu prošlehejte cukr s vejci do světlé pěny. Postupně přilijte olej, mléko, rozpuštěné zchladlé máslo a vanilku a vyšlehejte dohladka. 
  3. V jiné míse smíchejte prosátou mouku se špetkou soli, práškem do pečiva, jedlou sodou a kořením. Obě směsi poté zlehka spojte dohromady.
  4. Vmíchejte do těsta polovinu jablek a nalijte jej do formy vyložené (předem zmuchlaným) pečicím papírem. Navrch rozprostřete zbylá jablka a posypte je lžící cukru.
  5. Koláč vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 60 minut dozlatova. Ke konci pečení proveďte test špejlí. Koláč nechte zchladnout.
  6. Prošleháním cukru, mléka a vanilky připravte hladkou bílou polevu. Nalijte ji na koláč a nechte chvilku odpočinout. Ještě trochu teplý koláč nakrájejte na jednotlivé porce a podávejte.

Tipy & triky

info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič