Tahle jednoduchá španělská polévka s česnekem voní po uzené paprice, je zahuštěná vajíčky a využijete do ní ztvrdlé bílé pečivo, takže potěší i ty, kdo neradi vyhazují jídlo. Máte ji navíc uvařenou do 25 minut.

Sopa de ajo: chlebová česneková polévka s vejcem

Na 4 porce potřebujete:

  • 8 lžic olivového oleje
  • 8 až 12 stroužků česneku
  • 100 g starší bagety
  • 1 lžíci uzené papriky
  • 1 l kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 4 vejce
  • sůl & pepř
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Postup

  1. Česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Velice pozvolna ho asi tři minuty prohřívejte na oleji, aby se rozvoněl, ale nespálil. Přidejte natrhané nebo na tenké plátky pokrájené pečivo a za častého míchání opékejte další tři minuty, až se dobře obalí v česnekovém oleji a zezlátne.
  2. Zasypejte paprikou, nechte pár vteřin rozvonět, zalijte vývarem, případně osolte a vařte patnáct až dvacet minut.
  3. Za stálého míchání pak přilijte vejce rozšlehaná s trochou soli, nechte je srazit a polévku podle chuti dolaďte čerstvě mletým pepřem nebo špetkou chilli. Kdyby na vás byla polévka příliš hustá, zřeďte ji dalším vývarem.

Tipy & triky:

  • Studentská verze česnečky: Španělé si tuto polévku popravdě často vaří v ještě jednodušší verzi jen s vodou, případně se sádlem místo olivového oleje. Já každopádně lobbuji za vývar, který jídlu dodá nejen chuť, ale také živiny. Uvařte si domácí hovězí, kuřecí nebo zeleninový vývar do zásoby a mějte tak na podzim a zimu vždy sklenici kvalitního vývaru po ruce.
  • Křupavější krutony: Natrhané nebo nakrájené pečivo předem opečte v troubě jako u salátu Caesar, případně v polévce nevařte, ale naopak přidejte až na samý závěr.
  • Více chuti a bílkovin: Polévku servírujte posypanou nasucho opečenými kousky choriza nebo jamónu serrano, případně je opečte spolu s česnekem a v polévce povařte, aby do tekutiny pustily masovou chuť.
  • Elegantnější servírování: Sopa castellana, jak je někdy polévky zvaná, se může servírovat i se ztraceným vejcem. Jak ho připravit bezchybně, najdete v receptu na vejce Benedikt.
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič