Z podzimu se už nevyvlékneme, a tak si do něj můžeme zařadit alespoň trochu exotiky. Kari s limetkou a marinovaným tofu je příjemnou svěží variantou plnou lahodné zeleniny.
Tofu, jinak nevýrazné chuti, je vhodným adeptem k naložení. Sladko-slaná marináda s jemnými tóny limety připraví tofu k dokonalému splynutí s delikátním kokosovým kari. Dýňová semínka se postarají o křupavost a bylinky završí celý pokrm báječnou čerstvostí.
Limetkové kari s marinovaným tofu (vegan, bez lepku)
Na 4 porce potřebujete:
- 400 g pevného tofu
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce šťávy + kůra z celé bio limety
- 2 lžíce sójové omáčky (shoyu, tamari)
- 2 lžičky javorového sirupu
Na kari:
- Asi 3 lžíce rostlinného (arašídového) oleje
- 60 g císařského hrášku
- 90 g baby brokolice
- 125 g baby kukuřice
- 1 paprika (½ zelené, ½ červené)
- 125 g haricot fazolek
- 2 stroužky česneku
- 2cm kousek zázvoru
- 1 šalotka
- 1 stonek citronové trávy
- 1 zelená jalapeño paprička
- ½ lžičky celého římského kmínu
- ½ lžičky mletého koriandru
- 600 ml kokosového mléka
- Šťáva a kůra z bio limety + skrojky k podávání
- 2 sušené limetové listy
- 2 lžičky třtinového cukru
- Cca ½ lžičky soli
- Dýňová semínka
- Čerstvý koriandr
- Thajská bazalka
Postup
- Celé tofu zabalte do čisté utěrky a zlehka ze všech stran pomačkejte, ať se zbavíte co nejvíce vlhkosti. Nakrájejte jej na asi 1cm plátky a v utěrce znovu pro zbavení přebytečné vlhkosti jemně postiskejte.
- V misce smíchejte olej, limetovou šťávu a kůru, sójovou omáčku a javorový sirup. Tofu ve vzniklé směsi nechte alespoň půl hodiny marinovat.
- V hluboké pánvi rozehřejte trochu oleje a tofu opečte z každé strany dozlatova. Vyjměte jej a ve stejné pánvi na troše oleje prohoďte hrášek, na kousky překrojenou brokolici s kukuřicí, papriky a fazolky. Dejte prozatím stranou.
- Česnek, zázvor, šalotku, bílou část citronové trávy, jalapeño papričku, římský kmín a mletý koriandr rozmixujte v mixéru se lžící oleje na jemnou pastu. Ve stejné pánvi na zbylém oleji ji nechte rozvonět.
- Přilijte kokosové mléko a nechte pár minut probublávat. Ochuťte šťávou a kůrou z limety a mezi prsty rozmělněnými limetovými listy. Vmíchejte cukr a dle chuti osolte.
- Vraťte do pánve tofu a orestovanou zeleninu a prohřejte. Zelenina by měla zůstat na skus. Kari podávejte s rýží a skrojky limety. Posypejte dýňovými semínky, koriandrem a thajskou bazalkou.
Tip