O měkoučké, mákem nadité svatomartinské podkovy se po jejich upečení můžete rozdělit stejně štědře jako svatý Martin s žebrákem o svůj kabát. Na svátečním hodování si pak všichni společně skvěle pochutnáte.

Tyto lahodné, do tvaru podkov zahnuté, kynuté rohlíky se tradičně plní makovou náplní. Tu skvěle obohacuje chuť rybízového džemu, citronová kůra, a chcete-li, i rum. Makové podkovy můžete ozdobit mandlovými plátky a závěrem lehce zasněžit moučkovým cukrem. Třeba pak i Martin na bílém koni přicválá letos včas.

info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Kynuté martinské podkovy plněné makovou nádivkou

Na osm podkov potřebujete:

  • 300 g hladké mouky
  • 20 g čerstvého droždí
  • 40 g krupicového cukru
  • 120 ml plnotučného mléka
  • Kůra z 1 biocitronu
  • Špetka soli
  • 80 g změklého másla
  • 2 žloutky + 1 na potření
  • Plátky mandlí

Maková náplň:

  • 200 g celého českého máku
  • 200 ml plnotučného mléka
  • 60 g krupicového cukru
  • 20 g vanilkového cukru
  • 20 g másla
  • ½ lžičky skořice
  • 40 g rybízového džemu
  • ½ až 1 lžíce rumu
  • Kůra z 1 biocitronu
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Postup

  1. Nachystejte si včas ingredience, aby získaly pokojovou teplotu. Do velké mísy prosejte mouku, uprostřed vytvořte důlek a rozdrobte do něj droždí. Přidejte lžíci cukru a tolik vlažného mléka, aby pokrylo rozdrobené droždí. Zakryjte mísu čistou utěrkou a nechte deset až patnáct minut vzejít kvásek.
  2. Ke vzniklému kvásku vmíchejte zbylé mléko, citronovou kůru, špetku soli a změklé máslo utřené se zbytkem cukru a žloutky do nadýchané pěny. Těsto promíchejte vařečkou a vyhněťte dohladka. V robotu hnětení potrvá alespoň deset minut, v rukách se čas prodlouží cca o deset minut navíc.
  3. Zpracované těsto upravte do úhledného bochánku, vložte do mísy a lehce poprašte moukou. Přikryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě přibližně hodinu kynout.
  4. Mezitím připravte makovou náplň. Celý mák nejprve čerstvě namelte. Zalijte jej v rendlíku mlékem a přidejte oba cukry. Směs promíchejte a za občasného míchání povařte do zhoustnutí.
  5. Nakonec vmíchejte máslo, skořici, rybízový džem, rum (podle chuti) a citronovou kůru. Náplň nechte zcela vychladnout – ještě více zpevní.
  6. Vykynuté těsto rozválejte do kruhu o průměru zhruba 35 centimetrů a výšce asi tři milimetry. Rozkrojte jej na osm stejně velkých trojúhelníků. Každý z nich si pak vezměte stranou a před naplněním ještě trochu rozválejte.
  7. Na širší část každého trojúhelníku těsta naneste asi lžíci náplně, rozhrňte ji do stran, avšak ponechte z krajů trochu volného místa. Těsto pak přehněte přes náplň a zaviňte až do konce. Špičky těsta ponechejte vespod. Vzniklé rohlíky pak zahněte co nejvíce do tvaru podkov.
  8. Podkovy přendejte na plech vyložený pečicím papírem, přikryjte čistou utěrkou a nechte ještě třicet až čtyřicet minut kynout.
  9. Nakynuté podkovy potřete žloutkem smíchaným se lžící vody, některé posypte plátky mandlí a pečte při 180 °C asi patnáct minut dozlatova. Nechte vychladnout na mřížce.

Tipy & triky

info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič