Říká se, že „radost Martina je husa a džbán vína“, ale nic nezkazíte ani rychlejší a dostupnější kachnou doplněnou o lahvinku svěžího svatomartinského. Když si vyberete z našich rychlých receptů (nebo na jídlo zkrátka zajdete do restaurace), zbude vám podstatně více času i na další radosti!
Vsaďte na minutkové maso
Podobně jako u kuřete platí u husy a kachny, že zatímco stehna vyžadují pro šťavnatost dlouhé pozvolné pečení, prsíčkům naopak nejvíce vyhovuje krátká tepelná úprava. Proto bývají prsa na vcelku pečené drůbeži často vysušená. A proto je nejlepší vzít si pouze tuto část a upravit ji minutkově!
Ať už se pustíte do klasiky v podobě kachních prsou se zelím a knedlíkem, exotiky ve formě kachního stir-fry se zeleninou, nebo zvolíte podzimní kachní prsíčka se šípkovou omáčkou a pečenými batáty a kapustičkami, uvařeno budete mít s přehledem do půl hodiny.
Zašvindlujte
Není žádná ostuda si trochu zjednodušit život a použít předpečenou či v sous-vide předvařenou kachnu, kterou pak stačí krátce opéct v troubě. Servírovat ji můžete klasicky se zelím a knedlíkem jako přes noc pečenou husu, nebo upéct přímo se zelím jako tuto krůtu – výpek a šťáva zdravé kysané zelí parádně ochutí. Jako přílohu pak zvolte na sádle opečené kupované bramborové knedlíky, domácí bramborové škubánky nebo třeba bramborové noky.
Buďte minimalisti
Pusťte z hlavy tlaky na dvanáct hodin pečenou husu, dva druhy zelí i knedlíků a pochutnejte si na čerstvém pečivu s famózní játrovou paštikou, která vás neodrovná na zbytek dne a rozhodně ji ani nebudete celý den chystat. Kompletně hotovou ji máte taktéž do půl hodiny a je fantastická z husích i kachních jater, která v tomto období seženete v řeznictvích i online supermarketech.
Tip: Hostinu zakončete nekynutými svatomartinskými rohlíčky s ořechy. Nějaký čas vám zaberou, ale jsou skvostné!