Myslíte si, že musíte vstávat v 5, abyste byli produktivní? Máte za to, že bez pořádného to-do listu se nepohnete z místa? Omyl, tvrdí americký psycholog Scott Barry Kaufman.

Tohle jsou podle něj ty nejrozšířenější a zároveň ty nejnebezpečnější mýty o produktivitě, na které byste měli ve vlastním zájmu zapomenout.

Mýtus #1: Ranní ptáčata jsou produktivnější než noční sovy

To, že zrovna vám nejde vstávat v pět (nebo dokonce ve čtyři!), neznamená, že toho během dne uděláte méně. Všechno závisí jen a jen na tom, kdy sami cítíte, že máte na práci nejvíce síly – někomu to jde ráno, někdo zase pracuje rád večer.

Je jasné, že pokud se srovnáváte s někým, kdo kombinuje obojí a pracuje od rána do večera, asi toho opravdu udělá více než vy. Otázka je, za jak dlouho z toho zešílí… Proto se nesnažte za každou cenu vstávat jako Tim Cook, tedy ve 3:45, a místo toho se raději soustřeďujte na to, kdy během dne máte nejvíce energie.

Mýtus #2: Den musíte začít tím nejtěžším úkolem

Den nemusíte nutně načít tím nejsložitějším. Kaufman doporučuje nastartovat se jakýmkoli úkolem, díky kterému budete mít pocit, že máte den ve svých rukou.

Klidně tedy začněte pozvolna něčím, co vám jde, a až pak se vrhněte na největší denní výzvu. Absolutní no-go jsou podle něj ale e-maily, které vám mohou na začátku dne sebrat veškerou energii.

Mýtus #3: Inbox-zero je podmínka produktivity

E-mail je nástroj, díky kterému většina z nás dělá svou práci. Není to ale náplň naší práce. Pokud byste se podle tohoto mýtu řídili, nedělali byste celý den nic jiného, než kontrolovali schránku. A to je děsný zabiják času.

Místo toho si během dne vyhraďte třeba dvě nebo tři časová okénka, ve kterých e-maily zkontrolujete. Nejlepší je naplánovat si to na chvíle, kdy nemáte moc energie – třeba po obědě nebo těsně před koncem pracovní doby.

Mýtus #4: Stres je vždycky špatný

Omyl. Pozitivní stres má dokonce své jméno – eustres. Je stimulující a motivuje nás k další práci. Jak? Jen tím, že si řekneme, že ne každý stres je pro nás překážkou – že ho potřebujeme k tomu, abychom byli výkonní a produktivní.

Takhle malá změna perspektivy může totiž ovlivnit i pravděpodobnost předčasného úmrtí.

Mýtus #5: Prokrastinace se musí překonat

Tady je to stejné jako se stresem – ne vždycky je prokrastinace špatná. Někdy třeba může poukazovat na to, že možná nejste na úplně správné cestě. To neznamená, že když se vám nechce psát e-mail klientovi, vykašlete se na práci. Jen to můžete brát jako vodítko svého dalšího směřování. Navíc prokrastinace znamená prostor pro to, nad problémem/úkolem přemýšlet jinak.

Mýtus #6: Díky multitaskingu zvládnu více

Ano, ale jak kdy. Dělat více věcí najednou se vyplatí pouze někdy – třeba když jedete v autobuse a posloucháte podcast. Nebo když vaříte a díváte se u toho na zajímavý rozhovor. Pokud se ale chcete na něco doopravdy soustředit, musíte tomu věnovat veškerou svou pozornost. Víte proč? Protože po vyrušení trvá přibližně 23 minut, než se zase dokážete plně soustředit.

Mýtus #7: Techniky na zvýšení produktivity udělají práci za mě

Bohužel. Žádná technika, která má za cíl zvýšit produktivitu, neudělá práci za vás. Záleží jen na vás, jak se jí chopíte. Aneb jak říká náš šéfredaktor: „Mějte se dobře a něco pro to dělejte.“