Ještě před online premiérou očekávaného Irčana si doplňte jiné povedené snímky, které vyšly přímo z produkční stáje Netflixu. Je mezi nimi finančnická satira s Meryl Streep, dokument o podvodu desetiletí či celovečerní přídavek k seriálu Perníkový táta.

Král (The King)

Hutné historické drama spřádá temné intriky na anglickém dvoře. Na trůn nastupuje mladý král Jindřich V., jenž chce ale vládnout jinak než jeho otec. V temném, více než dvouhodinovém snímku podle Shakespeara se problémy dost často řeší gilotinou či dýkou. Pořádně v něm zhrubnul i Timothée Chalamet (Lady Bird, Dej mi své jméno) v hlavní roli, film si ale budete pamatovat i díky Robertu Pattinsonovi, který má kouzelný francouzský přízvuk a uklouzne v blátě.

The Meyerowitz Stories

Dysfunkční vztahy v rodině jsou věčné, a hlavně vděčné téma, což dokazuje hořká komedie, v níž podal herec Adam Sandler jeden z nejlepších výkonů své kariéry. On a Ben Stiller představují dva bratry, kteří se pokoušejí sblížit s otcem, nyní už polozapomenutým umělcem v podání Dustina Hoffmana. Scény v restauraci a v newyorské galerii jsou vygradované zcela mistrně a na závěr si raději připravte kapesníčky.

Roma

Loňský oscarový hit Alfonsa Cuaróna využil příběh chudé hospodyně v bohaté domácnosti, aby otevřel časovou kapsli z filmařova dětství v Mexico City. Snímek se klene přes velké události i každodenní drobnosti a v Cuarónových očích jsou stejně majestátními momenty zemětřesení, silvestrovská oslava či krkolomný průjezd otcova auta úzkým dvorem rodinného domu. Režisér totiž svůj film poskládal stejným způsobem, jakým nahlížíme na vzpomínky – v paměti nám často utkví zdánlivé banality, gesta, vůně.

Prací automat (The Laundromat)

Svižné drama Sázka na nejistotu před pár lety rekonstruovalo příčiny globální ekonomické krize v podobě zběsilého TED Talku. Režisér Steven Soderbergh nyní volí podobně upovídanou formu, aby rozebral kauzu Panama Papers, týkající se skořápkových firem a daňových podvodů. Meryl Streep hraje v celovečerní satiře neoblomnou, podnikavou vdovu, která se nechce smířit s tím, že za pojistku po mrtvém manželovi obdržela jen almužnu, a dostane se tak na stopu zlotřilých bankéřů. Její příběh je ale jenom jeden z mnoha: ve filmu se dále objeví také Gary Oldman, Antonio Banderas či Sharon Stone.

FYRE: Největší večírek, co nikdy nebyl

Jeden z bahamských ostrovů měl předloni hostit velkolepý hudební festival, který promovaly modelky jako Kendall Jenner či Bella Hadid. Když však na „ztracený ostrov Pabla Escobara“ dorazili první hosté, čekala je apokalyptická scéna s rozpadlými stany a neexistujícím zázemím. Fascinující dokument sleduje podnikatele Billyho McFarlanda, jenž za celým podvodem stál, a rekonstruuje jeden z nejvtipnějších „scamů“ posledních let, na nějž se chytli hlavně mladí lidé, kteří toužili zažít „Instagram v reálném světě“. Na doplnění celého obrazu ale vřele doporučujeme také dokument Fyre Fraud z produkce konkurenčního Hulu.

Holka z livechatu (CAM)

Alice se svléká za peníze před webkamerou, tedy až do chvíle, než jí kdosi ukradne heslo k účtu a začne chatovat pod jejím jménem. Problém je, že dotyčná neznámá vypadá přesně jako ona. Malý, nenápadný, ale pořádně znepokojující thriller čeří strach z toho, že svoji on-line přítomnost už nedokážeme kontrolovat. Alice má ve filmu vytvořeno několik „já“: jinou dívku představuje v reálu, před matkou i na síti. Která je ta pravá?

Roztříštění (Fractured)

Čekání u doktora dostane mrazivý obrat v thrilleru, který připomene, že kariéra Sama Worthingtona pokračuje i po Avatarovi. Worthington představuje muže, který spolu s manželkou spěchá předat raněnou dcerku do péče doktorů. Sám usedá do čekárny, jenže ani po několika hodinách nervózního přešlapování se žena s dcerou nevrací. Když se pak zajde optat na informace, sestra mu sdělí, že lékaři nikoho nepřijali a že čeká zbytečně… Následné hádání dějových zvratů známých z žánrově podobných filmů je pro diváka až nečekaně zábavné.

El Camino: Film podle seriálu Perníkový táta

Seriál Perníkový táta sice v očích fanoušků skončil perfektně, Netflix ale sedm let po skončení páté sezóny přichází s celovečerním epilogem. Jesse Pinkman (Aaron Paul) se tehdy dočkal vysvobození ze zajetí nácků, pro které musel vařit drogy, jeho mentor Walter White (Bryan Cranston) však zemřel. Z nového filmu vyplývá, že se Pinkman klidu nedočkal, a epilog se postupně mění v ironickou, rafinovanou a neobyčejně napínavou hru s divákem. Pokud pro vás bylo celovečerní Panství Downton čajíček o páté, El Camino vás nakopne daleko přes půlnoc.

Bestie bez vlasti (Beast of No Nation)

Zajímá vás, co a jak v minulosti točil režisér a producent Temného případu nebo nové bondovky Není čas zemřít Cary Fukunaga? Jeho poslední snímek dokazuje, že Bond je v dobrých rukou. Fukunaga v Bestiích vyráží do nespecifikované západoafrické země, v níž zuří válka. Osmiletý Agu se stává dětským vojákem v krajině extrémního násilí, odkud zmizela lidskost. Otázka, zda se mu podaří vrátit do normálního života, nemá vůbec jasnou odpověď. Na temné, nelítostné, a hlavně důležité drama je obtížné se dívat, ale odvrátit od něj oči je možná ještě těžší.

Všem klukům, které jsem milovala

Středoškolačka Lara má doma schovaných pět dopisů určených svým tajným láskám. Nikdy se je neodhodlala odeslat – jedním z idolů je ostatně expřítel její sestry. Jednoho dne ale samozřejmě dopisy zmizí a dostanou se k respondentům. Adaptace bestselleru Jenny Han není ekvivalentem cukrové vaty a rozvine především svěží příběh o dospívání, ve kterém zároveň nezbývá místo pro cynismus. Ne, tihle teenageři by v Euforii od HBO nepřežili ani minutu.

Jaké favority z původní produkce Netflixu máte vy?