Věděli jste, že existují cestovní agentury, které vám připraví dovolenou s překvapením? Funguje to tak, že o sobě vyplníte krátký dotazník nebo se podělíte o své nejlepší cestovatelské zážitky. Tyto agentury vám na základě toho naplánují dovolenou, a vy tedy do poslední chvíle ani nevíte, kam pojedete.

Cílem těchto agentur, které jsou zatím rozšířené jen po Spojených státech nebo Kanadě, je vnést do cestovatelského zážitku trochu nepředvídatelnosti, spontaneity a záhadnosti.

„Ukazuje se, že všichni milují překvapení,“ míní Lillian Rafson, jež jednu z těchto agentur založila. „A je tak málo okamžiků, kdy můžete být v životě opravdu překvapeni.“

V čem jsou tyto dovolené tak výjimečné? Třeba takto o výletech mluví zákazníci, kteří je absolvovali: „Nevědět, kam jedeme, bylo sice trochu strašidelné, ale zároveň moc fajn. Měli jsme se skvěle,“ popisuje klientka.

V Česku zatím žádnou takovou agenturu nemáme, proto se zkuste vydat na „výlety s překvapením“ sami. Alespoň na ty víkendové.

Zabalte si na požadovaný čas tašku a přibalte vše, co by se vám při výletu mohlo hodit. Normální oblečení, plavky, trekové boty, oblečení do města. S množstvím to nemusíte přehánět, jen mějte jistotu, že vás na cestách nemůže překvapit žádný možný scénář.

Jakmile budete mít zabaleno, vydejte se na cestu. Jděte na nejbližší autobusové nebo vlakové nádraží anebo nakopněte auto a vydejte se směrem, který je vám sympatický. Zastavte na místech, kde se vám líbí, a zůstaňte tam tak dlouho, jak chcete. Bez plánů na další den, bez jinak připravené agendy.

Uvidíte, že se dostanete na místa, na která byste normálně ani nepomysleli, a že poznáte krajinu nebo město jinou, řekněme až tuláckou, perspektivou. Navíc si ušetříte čas strávený plánováním, což je další z výhod, které si zákazníci „cestovních agentur s překvapením“ vychvalují.

Půjdete do toho? Co jste zažili, nám napište na jakbytlepsi@forbes.cz nebo do naší facebookové skupiny.