Pravděpodobně jste Slovinskem stejně jako já někdy projížděli do Chorvatska a nenapadlo vás sjet z dálnice. Malá a stále poměrně dost neprozkoumaná země ale nabízí spoustu turistických zážitků. Hory a údolí, moře, gastronomii, vinařské oblasti, malebná městečka a všude navíc dojedete průměrně do dvou hodin. My jsme vyrazili během adventu do slovinských hor.
Slovinsko jsem nikdy neměla zapsané jako lyžařskou destinaci. Přiznávám, jsem rozmazlená z rakouských a italských Alp. Ale vyzkoušela jsem dvě střediska, Kranjskou Goru na úpatí Julských Alp, co by kamenem dohodil od rakouských i italských hranic, a výše položenou Roglu na opačné straně země.
Nečekejte střediska s desítkami kilometrů sjezdovek, ale i tak si hezky zalyžujete a velkým bonusem bude, že se nebudete nikde mačkat. Dost možná tady budete skoro sami. K tomu přidejte výborné slovinské víno a taky zajímavou kuchyni, mix rakouské, italské a balkánské.
Jedním z nejhezčích ubytování kousek od Kranjske Gory je Jasna Natur Resort, chalet s apartmány vybudovaný na místě původní plovárny s oceněním Best Ski Chalet ve Slovinsku pro tento rok. Výhled na průzračné jezero a na horský průsmyk Vršič je opravdu pohádkový, zvlášť s vánočním osvětlením.
Foto Jasna Resort
Foto Jasna Resort
Foto Jasna Resort
Hodně se tady zaměřují na udržitelnost a to není výjimka ani v restauraci, vaří hlavně z lokálních surovin a v nabídce jsou převážně mladí slovinští vinaři. Určitě tady ochutnejte tatarák s máslem, který se od toho našeho liší jemnou texturou a podávají k němu máslo. Právě tatarák s máslem je typickým vánočním jídlem Slovinců.
Foto Jasna Resort
Foto Jasna Resort
Foto Jasna Resort
Neměly by vám uniknout ani idrijski žlikrofi, těstoviny ve tvaru Napoleonova klobouku. Plní se vždy trochou brambor a k nim buď další náplní, nebo se doplňují omáčkami a ragú.
Tvar těstovin je tak specifický, že se musejí dělat jen ručně, stroj by to nezvládl. Tohle bylo rozhodně jedno z nejzajímavějších jídel, co jsme měli. A abyste po probuzení nemuseli z pyžama, snídani vám naservírují přímo v pokoji, takže si můžete udělat hezké líné ráno.
Až budete mít chuť se začít hýbat, tak vyrazte na svahy přímo do Kranjske Gory nebo se zkuste prohánět po běžkařském okruhu v Planici. Pod strmými vrcholky si možná budete na chvilku připadat jako závodníci pod obřími skokanskými můstky, které upřímně nahánějí strach.
Planica je jediným místem na světě, kde je osm skokanských můstků v rámci jednoho areálu, mezi nimi i jeden z největších na světě. Není divu, že je považována za kolébku letů na lyžích. Pokud se nebojíte výšek, vyjeďte si výtahem až nahoru a můžete si zkusit, jaký pocit to je, když si skokani sedají na rozjezd.
Foto Ciril Jazbec, Tent Film
Foto Ciril Jazbec, Tent Film
Foto Planica Nordic Center, Blaž Oman
Foto Blaž Oman, Planica Nordic CenterPlanica
V muzeu se pak dozvíte třeba i to, co spojuje Planici a Jiřího Rašku. Mimochodem, běžkařskou tréninkovou trať tady v garážích udržují se sněhem i v létě.
U Kranjske Gory si naplánujte návštěvu Kosobrinu, místní restaurace podobné našim šenkům, kde ochutnáte tradiční horská jídla v super provedení. Hutné polévky, pohankové noky nebo ragú. Slovinsko je vyhlášené i pro svůj dýňový olej, v Kosobrinu si ho můžete dát třeba na vanilkovou zmrzlinu.
Druhé lyžařské středisko Rogla, které jsme vyzkoušeli, se zaměřuje hodně na rodiny s dětmi a oproti Kranjske Goře je ve vyšší nadmořské výšce. Letos tady dokonce sezona začala ještě o něco dřív, než původně plánovali. Kromě několika sjezdovek všech úrovní se dá okolí projet na běžkách.
Určitě si vyšlápněte na místní rozhlednu, uvidíte vrcholky Alp, Triglav i chorvatské kopce. A na relax zamiřte do nového wellness v hotelu Natura, kde mají několik saun i vířivek, včetně venkovní, ze které budete pozorovat běžkaře na okruhu.
Během adventu stojí za to si projít i přes kilometr dlouhou stezku korunami stromů, kterou každý večer až do ledna rozzáří tisíce světýlek. Z vrchu se sklouzněte po tobogánu a vraťte se aspoň na chvilku do dětských let.
Foto Iztok Medja
A protože Rogla je kousek od Mariboru, naplánujte si tady městskou zastávku. Věděli jste, že je tady nejstarší vinná réva na světě, jež dodnes plodí a vyrábějí z ní víno, které však běžný smrtelník neochutná.
Je výsadou primátora jím obdarovat významné osobnosti, mezi nimiž byl Václav Havel nebo královna Alžběta II. Na degustaci slovinských vín se sem ale stavit můžete a místní someliér vám vína při degustaci poskládá přesně podle toho, jaký styl máte rádi.
Foto Vinag
S vínem souvisejí i další atrakce ve městě, respektive pod ním. Pod Mariborem se nachází jeden z největších komplexů vinných sklepů v Evropě. Dnes už se k výrobě vína nepoužívá, ale prostor, kterým se můžete procházet, je i tak hodně působivý. Stejně tak představa, kolik tisíc litrů vína se uchovávalo v obrovských sudech a další v kachlových tancích o velikosti velké místnosti. Něco podobného jsem nikdy neviděla.
Foto Nana
Foto Nana
Foto Nana
Někde na půl cesty mezi nejstarší vinnou révou a sklepením je rodinné bistro Nana. Dejte si tady brunch, skvěle dochucený tatarák na briošce nebo ravioli s lanýžovou omáčkou. Slovinsko je lanýži protkané, takže si je tady užijete ve vysoké kvalitě. Maribor je menší město, a tak vás nečekají davy turistů a užijete si spíš poklidnou atmosféru.