Jollof rýže je typický západoafrický pokrm, který se připravuje v rámci různých oslav i svátků. Zapojte jej netradičně ve svátečním období i vy a překvapte tak strávníky nezapomenutelnými chutěmi, které si společně užijete.

Africkému rizotu dodává specifickou chuť především rajčatový základ s paprikami. Chilli přispívá příjemně pikantní chutí, česnek se zázvorem zase prohlubuje neodolatelné aroma. Smažené plantain banány, které se k pokrmu běžně podávají, lákají nejen svým vzhledem, ale i výbornou chutí se zábavným křupavým efektem. K rýži se rovněž skvěle hodí grilované kuřecí maso, horní nebo spodní pečená stehna.

info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Jollof rice: Africká pikantní rýže s rajčaty, paprikami a zeleninovým banánem plantainem

Na 4 porce potřebujete:

  • 2 červené cibule
  • 2 červené papriky
  • 3 velká rajčata
  • 1 až 2 červené chilli papričky
  • 3 stroužky česneku
  • 2cm kousek čerstvého zázvoru
  • 50 ml rostlinného oleje
  • 130 g rajského protlaku
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1 lžička kari koření
  • 1 lžička uzené papriky
  • Sůl & pepř
  • 600 g dlouhozrnné rýže
  • 600 až 800 ml vývaru (zeleninový, kuřecí)
  • 3 bobkové listy

Na smažené banány:

  • 2 zralé plantainy (zeleninové banány)
  • Olej na smažení
  • Špetka soli
  • Špetka chilli nebo kajenského pepře (volitelně)
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Postup

  1. Do většího mixéru vložte na čtvrtky nakrájenou červenou cibuli (pouze jednu), na kousky nakrájené papriky i rajčata, chilli papričky, stroužky česneku a oloupaný zázvor. Rozmixujte dohladka.
  2. Ve větším hrnci rozehřejte olej a osmahněte na něm dozlatova zbývající nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte protlak a za průběžného míchání asi 3 minuty orestujte.
  3. Následně vmíchejte rozmixovaný zeleninový základ. Směs na nižším plameni za občasného míchání asi 15 minut provařte. Dochuťte ji tymiánem, kari kořením a uzenou paprikou. Osolte a opepřete.
  4. Přidejte důkladně propláchnutou rýži a každé zrnko ve směsi pečlivě obalte. Zalijte ohřátým vývarem tak, aby byla rýže zcela ponořená. Přidejte bobkové listy a směs přiveďte k varu.
  5. Jakmile začne bublat, snižte plamen, hrnec přikryjte pokličkou a rýži vařte asi 35 minut do změknutí. Občas promíchejte.
  6. Zatímco se rýže vaří, připravte smažené banány. Oloupejte je a nakrájejte na šikmé plátky. Zlehka je osolte a případně posypejte lehce chilli. V pánvi rozpalte olej a plátky z obou stran osmažte do tmavě zlatavé až karamelové barvy. Po smažení je nechte okapat na papírové utěrce od přebytečného tuku.
  7. Uvařenou rýži ochutnejte, měla by být měkká. Pokud ne, ještě ji podlijte trochou vývaru a chvilku povařte do úplného změknutí. Vyjměte bobkové listy.
  8. Hotovou rýži načechrejte vidličkou a podávejte se smaženými plátky banánu. Jollof rýži doplňte plátky grilovaných kuřecích prsou, pečenými stehýnky, případně kuřecími čtvrtkami.

Tipy & triky

  • Západoafrickou rýži příjemně doplní kuřecí maso. Můžete zapojit pečená stehýnka, grilovaná prsa nebo třeba špízy.
  • Plantain banány by měly být před tepelnou úpravou zralé, tedy žluté s černými skvrnami. Nezralé zelené banány mají příliš škrobovou a až natrpklou chuť.
  • Pokud připravujete pokrm i dětem nebo netoužíte po pikantní chuti, jednoduše chilli z postupu vynechte. Pamatujte však, že dává pokrmu ten správný říz.
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič