Jollof rýže je typický západoafrický pokrm, který se připravuje v rámci různých oslav i svátků. Zapojte jej netradičně ve svátečním období i vy a překvapte tak strávníky nezapomenutelnými chutěmi, které si společně užijete.
Africkému rizotu dodává specifickou chuť především rajčatový základ s paprikami. Chilli přispívá příjemně pikantní chutí, česnek se zázvorem zase prohlubuje neodolatelné aroma. Smažené plantain banány, které se k pokrmu běžně podávají, lákají nejen svým vzhledem, ale i výbornou chutí se zábavným křupavým efektem. K rýži se rovněž skvěle hodí grilované kuřecí maso, horní nebo spodní pečená stehna.
Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič
Jollof rice: Africká pikantní rýže s rajčaty, paprikami a zeleninovým banánem plantainem
Na 4 porce potřebujete:
- 2 červené cibule
- 2 červené papriky
- 3 velká rajčata
- 1 až 2 červené chilli papričky
- 3 stroužky česneku
- 2cm kousek čerstvého zázvoru
- 50 ml rostlinného oleje
- 130 g rajského protlaku
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžička kari koření
- 1 lžička uzené papriky
- Sůl & pepř
- 600 g dlouhozrnné rýže
- 600 až 800 ml vývaru (zeleninový, kuřecí)
- 3 bobkové listy
Na smažené banány:
- 2 zralé plantainy (zeleninové banány)
- Olej na smažení
- Špetka soli
- Špetka chilli nebo kajenského pepře (volitelně)
Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič
Postup
- Do většího mixéru vložte na čtvrtky nakrájenou červenou cibuli (pouze jednu), na kousky nakrájené papriky i rajčata, chilli papričky, stroužky česneku a oloupaný zázvor. Rozmixujte dohladka.
- Ve větším hrnci rozehřejte olej a osmahněte na něm dozlatova zbývající nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte protlak a za průběžného míchání asi 3 minuty orestujte.
- Následně vmíchejte rozmixovaný zeleninový základ. Směs na nižším plameni za občasného míchání asi 15 minut provařte. Dochuťte ji tymiánem, kari kořením a uzenou paprikou. Osolte a opepřete.
- Přidejte důkladně propláchnutou rýži a každé zrnko ve směsi pečlivě obalte. Zalijte ohřátým vývarem tak, aby byla rýže zcela ponořená. Přidejte bobkové listy a směs přiveďte k varu.
- Jakmile začne bublat, snižte plamen, hrnec přikryjte pokličkou a rýži vařte asi 35 minut do změknutí. Občas promíchejte.
- Zatímco se rýže vaří, připravte smažené banány. Oloupejte je a nakrájejte na šikmé plátky. Zlehka je osolte a případně posypejte lehce chilli. V pánvi rozpalte olej a plátky z obou stran osmažte do tmavě zlatavé až karamelové barvy. Po smažení je nechte okapat na papírové utěrce od přebytečného tuku.
- Uvařenou rýži ochutnejte, měla by být měkká. Pokud ne, ještě ji podlijte trochou vývaru a chvilku povařte do úplného změknutí. Vyjměte bobkové listy.
- Hotovou rýži načechrejte vidličkou a podávejte se smaženými plátky banánu. Jollof rýži doplňte plátky grilovaných kuřecích prsou, pečenými stehýnky, případně kuřecími čtvrtkami.
Tipy & triky
- Západoafrickou rýži příjemně doplní kuřecí maso. Můžete zapojit pečená stehýnka, grilovaná prsa nebo třeba špízy.
- Plantain banány by měly být před tepelnou úpravou zralé, tedy žluté s černými skvrnami. Nezralé zelené banány mají příliš škrobovou a až natrpklou chuť.
- Pokud připravujete pokrm i dětem nebo netoužíte po pikantní chuti, jednoduše chilli z postupu vynechte. Pamatujte však, že dává pokrmu ten správný říz.
Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič