Zapomeňte na vaření. Ajoblanco, lehká studená polévka z Andalusie, se obejde bez sporáku i bez rajčat. Stačí pár základních surovin, mixér a pět minut času. Krémová konzistence vás přitom zasytí a toto bílé gazpacho si dají i vegani.
Ajo blanco je osvěžující španělská polévka (a že Španělé o nutnosti chladit něco vědí!), do které zužitkujete i starší pečivo a v horku potěší víc než jakýkoli vývar. A možná vás překvapí, že právě tahle polévka byla původní verzí andaluského gazpacha – bez rajčat, jen s chlebem, olivovým olejem, česnekem a mandlemi. Zkrátka ze surovin, které byly v dané oblasti vždy po ruce.
Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová
Španělská studená polévka z chleba a mandlí (Ajoblanco Malagueño)
Na 4 porce potřebujete:
- 200 g včerejšího pečiva (bílá bagety, ciabatta)
- 1 l vody
- 200 g oloupaných mandlí
- 2 stroužky česneku
- 100 ml extra panenského olivového oleje
- 2 až 3 lžíce octa (sherry, vinný nebo jablečný)
- 1 lžička soli
K podávání:
- Hroznové víno, žlutý meloun, Jamón Ibérico
Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová
Postup
- Pečivo (tradičně se dává jen střídka bez kůrky, ale když máte dobrý mixér, nebojte se dát i tu) natrhejte, v mixéru zalijte vodou a ideálně nechte asi 20 minut změknout.
- Přidejte mandle, česnek, sůl a dvě lžíce jemného octa a rozmixujte na co nejhladší krém. Během mixování pak přilévejte olej, až vznikne krásně krémová polévka. Ochutnejte a případně dochuťte další solí či octem.
- Nechte vychladit nebo rovnou podávejte a to zakápnuté olivovým olejem a ozdobené ovocem, španělskou šunkou nebo mandlovými lupínky.
Tipy & triky
- Část vody nahraďte mandlovým nebo kravským mlékem. Polévka bude sytější a jemnější.
- Pro extra chladivý efekt ajo blanco posypejte vinnou granitou – kuličky hroznů stačí zamrazit a poté nastrouhat na jemném struhadle.
- Španělé o vedru a způsobech, jak s ním bojovat, něco vědí. Vyzkoušejte i moje oblíbené Salmorejo cordobés nebo klasické gazpacho. Starší pečivo skvěle zužitkujete také do italského rajčatového salátu panzanella.
Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová