Jaký sendvič je lepší než cheeseburger? Ultimátní americká prasárnička patty melt! Zlatavý rozteklý sýr, šťavnaté hovězí maso a karamelizovaná cibule ukrytá v křupavém žitném chlebu místo sladké burgerové housky tvoří kaloricky poctivou, ale chuťově perfektní kombinaci.
Sýrový sendvič à la cheeseburger
Na karamelizovanou cibuli potřebujete:
- 2 cibule (150 g)
- 2 lžíce másla
- Sůl & pepř
Na 2 sendviče:
- 2 hovězí burgery (nebo 400 g vyzrálého mletého hovězího masa )
- 1 lžíce oleje
- 4 plátky žitného chleba
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce majonézy
- 1 lžíce dijonské hořčice nebo chipotle omáčky
- 4 až 8 plátků sýru (ementál, čedar, provolone)
Postup
- Maso a máslo vyndejte hodinu předem z lednice, aby maso zteplalo a máslo změklo.
- Cibule rozpulte, oloupejte, nakrájejte na tenká půlkolečka a asi 25 minut za občasného míchání pozvolna na másle restujte. Během opékání ji osolte, a kdyby se připalovala, občas podlijte troškou vody. Na závěr opepřete.
- Pokud máte čisté mleté maso, ochuťte ho solí a čerstvě mletým pepřem. Vytvarujte z něj dvě placky o něco málo větší, než jsou vaše krajíce chleba (to samé je praktičtější udělat i s již ochucenými a vytvarovanými burgery, maso pak není tak vysoké, lépe se propeče a bude ve všech částech sendviče). Placky rukama naolejujte a z obou stran opečte tak, jak máte rádi, většinou stačí 3 až 5 minut z každé strany.
- Mezitím všechny krajíce z vnější strany potřete máslem a z vnitřní strany majonézou smíchanou s hořčicí nebo uzenou chilli omáčkou chipotle. Na majonézovou stranu všech chlebů položte 1 až 2 plátky sýru (já kombinuji ementál a čedar), dva z nich pak obložte masem a cibulí a přiklopte chlebem pouze se sýrem. Vrstvy budou následovně: máslo – chléb – majonéza – sýr – maso – cibule – sýr – majonéza – chléb – máslo.
- Sendviče z každé strany ještě 2 až 3 minuty (nebo až se sýr rozteče) opékejte na pánvi od masa, během opékání je stlačujte pomocí obracečky.