S postupně se snižujícími teplotami a první sněhovou pokrývkou v ulicích se naopak zvyšuje potřeba zahřát se zevnitř. Vybrali jsme pro vás několik barů, v nichž si dáte zajímavější drinky než klasický svařák.
Bar Spices, Mandarin Oriental, Prague, Praha 1
Při vaší příští procházce zasněženou Kampou se můžete ztratit v malostranském hotelu Mandarin Oriental, Prague a na baru si říct o koktejl Werich inspirovaný právě hercovými oblíbenými chutěmi.
Tento významný Malostraňák ve své vile podával charakteristické jídlo a pití kombinující vlivy české a americké gastronomie. Horký drink, který rozhodně na síle nešetří a se stoprocentní jistotou vás krásně zahřeje, je založený na whisky s karamelovým sirupem a čokoládovým bitterem, navrch zalitý „mlékem“ z pivní pěny s karamelovým sirupem.
The Monkey Bar, Praha 1
Jedna z nejkrásnějších zimních teras vás čeká na nádvoří Monkey Baru a v tomto obýváku si přiťuknete drinkem s názvem Winter Punch. Jeho základ tvoří saké, které je doplněné o švestky a zimní koření.
V průběhu celého prosince se punč bude podávat v průběhu brunchů a užijete si jeho bezedné množství. V Monkey Baru se můžete těšit i na speciální vánoční dezerty – vánoční koule třeba s bílou čokoládou a malinami nebo čokoládou mléčnou s lískovými oříšky a mučenkou.
Schody Home Bar, Praha 1
Až se budete vracet ze zasněženého Pražského hradu, zvolte cestu po Zámeckých schodech a stavte se ohřát v útulném baru Schody Home Bar. Kromě českých horkých klasik si dejte i Hot Toddy, tradiční nápoj obvykle se základem z whisky, rumu nebo brandy s medem, citronem a voňavým kořením.
Jeho původ je často připisován Skotsku a historie sahá až do 18. století, kdy byl původně doporučován k léčbě nachlazení a chřipky nebo ke zklidnění před spaním. Pochopitelně v přiměřeném množství.
Bar 1931, Zlín
Pokud během adventu zamíříte na Moravu, stavte se ve zlínském Baru 1931. Kromě unikátní dekorace, kdy celý strop baru pokrývá dvanáct tisíc baněk, ochutnáte zimní drinky od šéfbarmana Miroslava Navrátila.
Připravili tradiční Irish Coffee s irskou whisky nebo Pumpkin punch založený na becherovce doplněný o mangový džus, vánoční koření a dýňový sirup. V této podobě jste becherovku zcela jistě neměli.
La Casa de la Havana vieja, Praha 1
Barman Jan Adamovský připravil na předvánoční sezonu drink God’s Tears na bázi rumu Cihuatán Indigo z El Salvadoru, jehož patronem je mayský bůh vody a deště Tlaloc. Inspiroval se salvadorským vánočním nápojem a zároveň klasickou recepturou koktejlu Manhattan.
Nesmí chybět sladký vermut, ve kterém infuzují skořici, která vermut příjemně ovoní a zmírní výslednou sladkost. Celý drink doplňuje melasový bitters s kávovými zrny a pomerančovou kůrou, cukrový sirup a lehce opálená pomerančová kůra.
AnonymouS Bar, Praha 1
Jakmile omrknete letošní vánoční strom na Staroměstském náměstí, zamiřte do AnonymouS Baru na drink Larkhill.
Tento horký nápoj je inspirovaný koktejlem Blue Blazer podle atraktivní přípravy přelévání zapáleného drinku z džezvy do džezvy. Tento efektní drink se skládá z bylinkového likéru stařeného v sudech, rašelinové skotské whisky, medového likéru, bezinkového sirupu a citronové šťávy a vody.
Bulletproof Bar, Praha 1
Pojďme si přiznat, že chuť na horkou čokoládu s marshmallows máme čas od času každý. V Bulletproof Baru se inspirovali Francií a upgradovali ji o francouzský likér Chartreuse, který již po staletí vyrábějí tamní mniši a svou recepturu si tajně střeží.
A marshmallows ani u této vyladěné čokolády nechybí. Pokud jste víc na svařáky, ten místní je posilněný o Bourbon Wild Turkey 101.
Liquid Office, Praha 8
Na drink po práci si zajděte do karlínského Liquid Office. Tady na zahřátí nabídnou Hot Apple Punch s tmavým rumem a tradičním zimním kořením, jako je hřebíček a skořice, zkrátka vytuněný jablečný mošt pro dospělé.