Kuře na paprice potěší snad každého, včetně dětí. Recept je to přitom jednoduchý a nenáročný na suroviny, tak už nepřemýšlejte, co o víkendu uvaříte, a skočte pro farmářské kuře nebo pár stehen.

Nenechte se zlákat použitím kuřecích prsou, u kterých vám sice odpadne práce s obíráním masa, ale ochudili byste se také o velkou část chuti a šťavnatosti, kterou kosti a kůže propůjčí omáčce, ve které se vaří. Navíc tak ani není potřeba maso podlévat vývarem.

info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Kuře na paprice s domácími noky (bez brambor)

Na 5 porcí potřebujete:

  • 1 velké kuře (cca 2 kg) nebo 5 stehen
  • 2 lžíce sádla nebo ghí
  • 1 velká cibule
  • 2 lžíce mleté sladké papriky
  • 2 bobkové listy
  • Sůl
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 200 ml smetany ke šlehání

Na halušky:

  • 300 ml mléka
  • 1 vejce
  • 350 g polohrubé mouky
  • Sůl
  • 1 lžíce sádla či másla
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Postup

  1. Jestli máte celé kuře, nejprve ho nůžkami na drůbež rozdělte na menší kusy. Zde najdete návod, jak naporcovat kuře. Skelet a veškeré další odřezky použijte do vývaru.
  2. Kusy masa i s kůží a kostmi dozlatova opečte ze všech stran ve velkém hrnci na troše sádla. Když je kuře ze všech stran opečené, vyndejte ho stranou a ve výpeku orestujte najemno pokrájenou cibuli.
  3. Jakmile cibule změkne a lehce zezlátne, zasypejte ji paprikou, nechte jen pár vteřin rozvonět, aby nezhořkla, do hrnce vraťte kuře a ihned zalijte vodou či vývarem tak, aby bylo maso těsně ponořené, já potřebovala 600 ml. Osolte, přidejte bobkový list a asi hodinu pod pokličkou vařte zcela doměkka.
  4. Když je maso měkké, vyndejte ho stranou, vyhoďte bobkové listy, do omáčky za stálého míchání vlijte smetanu, ve které jste rozšlehali mouku, a za občasného míchání asi 10 minut povařte. Omáčku můžete na závěr ještě rozmixovat nebo propasírovat, aby byla zcela hladká.
  5. Mezitím oberte maso, pokud ho nechcete nechat vcelku. Vraťte ho do omáčky, nechte prohřát a podávejte spolu s haluškami.
  6. Na ty vám stačí prošlehat mléko s vejcem, moukou a trochou soli a vzniklé těsto protlačit přes síto na halušky do osolené vroucí vody. Nočky vařte asi 3 minuty, sceďte a smíchejte s trochou sádla nebo másla, aby se vám nelepily.

Tipy & triky:

  • Pokud budete kuře podávat tak, jak je, tedy i s kůží a kostmi, před opékáním kousky ze všech stran osolte a opepřete.
  • Spolu s paprikou přidejte do základu lžíci či dvě rajčatového protlaku, pár vteřin restujte a zalijte vývarem. Omáčka bude mít výraznější chuť. Doladit ji můžete také trochou citronové šťávy nebo pálivé papriky, pokud nevaříte pro děti.
  • Jako příloha se hodí i těstoviny, rýže, bulgur nebo třeba houskový knedlík.
  • V sezoně si určitě připravte zdravější kuře na paprice z trouby, omáčka je totiž plná čerstvých paprik a rajčat!
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová