Zapomeňte na lehké dipy a „fit“ pomazánky, už je prosinec. Baconnaise je slaninová majonéza, která nehraje na zdraví, ale na chuť. A vyhrává na celé čáře. Tahle ultimátní prasárnička pozdvihne váš BLT sendvič, hranolky i obyčejný chleba na opulentní terapii proti vánočnímu stresu. A poslouží i jako citlivý jedlý dárek pro další potřebné.
Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová
Baconnaise (domácí slaninová majonéza)
Potřebujete:
- 400 g kvalitní slaniny
- 2 žloutky
- 1 lžičku dijonské hořčice
- 1 lžičku moučkového cukru nebo medu
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 malý stroužek česneku
- 2 lžíce jemně sekané jarní cibulky nebo pažitky
- sůl
Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová
Postup
- Slaninu (lepší bývá vcelku než plátkovaná, já dala voňavou anglickou slaninu od Uzenin z Chlumce) nakrájejte na drobné kostičky a nechte pomalu nasucho vyškvařit. Čas od času zamíchejte a hlídejte, aby se nezačala pálit.
- Zlatavou křupavou slaninu sceďte, do sítka ideálně vložte i papírovou utěrku, aby zachytila jemné částečky. Potřebovat budete cca 100 mililitrů tuku, kdyby ho bylo málo, dolijte ho za studena lisovaným slunečnicovým, řepkovým nebo olivovým (s tím bude majonéza ovšem trochu nahořklá) olejem. Tuk nechte lehce zchladnout.
- Do vysoké úzké nádoby tyčového mixéru vložte žloutky, hořčici, cukr a citronovou šťávu a minutu mixujte. Za stálého šlehání pak přilévejte co nejtenčím pramínkem tuk ze slaniny. Dejte ho tolik (případně doplňte rostlinným olejem), až vznikne hustá majonéza. Je možné, že vyškvařený tuk ani nespotřebujete všechen.
- Do majonézy vmíchejte prolisovaný či utřený česnek, najemno naseknou petržel nebo pažitku a vyškvařenou slaninu (taktéž nemusíte použít všechnu, skvěle ji využijete podle tipů níže). Ochutnejte a případně dolaďte solí či hořčicí.
- Uchovávejte v lednici a spotřebujte do pěti až sedmi dnů. Před podáváním nechte chvíli povolit při pokojové teplotě.
Tipy & triky
- Tahle čirá radost ve skleničce poslouží stejně jako slanináda (cibulová marmeláda se slaninou) i jako perfektní jedlý dárek.
- Vypraženou slaninu, kterou nepoužijete do majonézy, přidejte do vajíček v jakékoli podobě, pomazánek, čerstvých i zapečených sendvičů (boží je třeba v tomto vajíčkovém sendviči!) či salátů. Dodá jim křupnutí, chuť i šťavnatost.
- Pokud vám zbude i část vyškvařeného tuku, použijte ho do dalšího vaření, perfektně ovoní orestovanou zeleninu do základu polévky i míchaná či sázená vejce.
Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová