Pro vytvoření typického plochého tvaru pljeskavica je maso nutno „pljeskati“, bude tak zároveň pěkně držet pohromadě. V balkánské kuchyni je to běžný způsob přípravy zdůrazňující poctivou ruční práci.

Pljeskavica se připravuje z různé kombinace mletého masa, nejčastěji hovězího, vepřového nebo jehněčího. S kořením se to nepřehání, aby vynikla samotná chuť šťavnatého masa. Tradiční přílohou je pak ajvar, zelenina a někdy také krémová sýrová pomazánka kajmak. Pljeskavica se podává s oblibou rovněž v pita chlebu, doplněná zeleninou a samozřejmě ajvarem.

info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Balkánská pljeskavica s pečenými bramborami a pita chlebem

Na 3 pljeskavice potřebujete:

  • 500 g mletého masa (mix hovězí a vepřové)
  • 1 cibule
  • Sůl & čerstvě mletý pepř
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 až 2 lžíce perlivé vody
  • Olej na pomazání

Na pečené brambory:

  • 500 g malých brambor
  • Sůl
  • ½ lžičky mleté uzené papriky
  • 2 lžíce olivového oleje

Dále můžete přidat:

  • Pita chleba
  • Zelenina (salát, rajče)
  • Ajvar
  • Kajmak nebo jogurt
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Postup

  1. V míse smíchejte půl na půl mleté hovězí (ideálně přední) s mletým vepřovým (ideálně krkovicí). Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a vše osolte a okořeňte. Nakonec přilijte perlivou vodu, díky které bude maso jemnější a šťavnatější.
  2. Směs rukama důkladně propracujte. Mísu zakryjte fólií a nechte alespoň 30 minut v lednici, aby se chutě propojily a směs držela pěkně pohromadě.
  3. Mezitím umyjte brambory a i se slupkou je nakrájejte na čtvrtiny. Osolte je, posypejte paprikou a promíchejte s olejem. Rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte při 200 °C asi 30 minut dozlatova.
  4. Masovou směs rozdělte na 3 stejné části a každou z nich „pleskáním“ vytvarujte do placky o průměru cca 12 cm a tloušťce přibližně 1 cm. Maso se plácáním zpevní a bude při grilování držet lépe svůj tvar.
  5. Pljeskavice grilujte na rozpáleném grilu nebo grilovací pánvi jemně pomazané olejem z každé strany asi 4 minuty dozlatova. Snažte se maso zbytečně nepřesušit, mělo by zůstat krásně šťavnaté.
  6. Ihned podávejte s pečenými bramborami a ajvarem. Můžete vyzkoušet i variantu v pita chlebu – rozřízněte jej a naplňte salátem, plátkem rajčete, ajvarem, pljeskavicí a kajmakem, případně ochuceným jogurtem.

Tipy & triky

  • Maso si v ideálním případě namelte doma sami. Nebo kupte od ověřeného řezníka namleté na hrubším mlýnku. Po namletí jej ochuťte, promíchejte a nechte v lednici odležet.
  • Pljeskavica se tradičně ochucuje sladkou paprikou – dodává masu jemnou chuť i barvu. Pokud preferujete pikantní chutě, můžete přidat špetku mleté pálivé papriky.
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič