Zapojte děti do pečení, a oslavte tak spolu jejich sváteční den. Čokoládové spirály hravě zvládnou a aby byly vskutku delikátní, můžete jim předem nachystat lahodné domácí listové těstozdravější lískooříškový krém.

Dnešní návod není tolik o receptu jako o společném trávení času s vidinou sladké odměny pro všechny zúčastněné. Bez práce totiž nejsou koláče, a to je třeba si ujasnit v každém věku. Dejte dětem prostor k tvořivosti a nechte je kromě spirál vytvořit i jiné tvary. Určitě vás překvapí, jaké máte doma kreativce.

Foto Jakub Jurdič

Lískooříškové twisty z listového těsta

Na cca 18 kusů potřebujete:

  • 300 g listového těsta (nejlépe již rozválené)
  • Lískooříškový krém
  • Ořechy
  • Vejce na potření
  • Posypky (tmavý cukr, skořicový cukr, barevné zdobení)
Foto Jakub Jurdič

Postup

  1. Studené listové těsto rozválejte na pečicím papíře na obdélník o přibližné velikosti 25×40 cm. Pokud jste koupili těsto již rozválené, jen ho rozbalte. Uprostřed jej podélně rozřízněte na dvě poloviny a tu blíže k vám potřete lískooříškovým krémem.
  2. K rozetření dobře poslouží dortová lopatka nebo stěrka. Množství zvolte tak akorát, aby byla chuť bohatá, avšak náplň úplně nepřetékala. Asi 5 mm od okrajů nechte těsto volné, nenatřené.
  3. Nyní můžete náplň posypat předem opraženými a nadrobno nasekanými ořechy, pokud dáváte. Zvolte směs nebo jeden druh dle libosti.
  4. Druhou polovinu těsta překlopte (za pomoci pečicího papíru, na kterém leží) přes namazanou část. Obě těsta na sebe jemně přitlačte, náplň se nyní dostane až do krajů. Pokud lehce vykukuje, nevadí.
  5. Pomocí kolečka na pizzu nebo ostrým nožem rozkrájejte těsto na pásy o šířce asi 2 cm. Jednotlivé pásy chytněte na obou koncích a zakruťte do spirály.
  6. Vzniklé twisty vyskládejte s dostatečným rozestupem na plech vyložený pečicím papírem. Těsto potřete rozšlehaným vejcem a posypejte cukrem nebo různobarevným zdobením.
  7. Vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte 15 až 20 minut dozlatova. Nechte zchladnout a podávejte čerstvé. Pár kousků můžete uschovat do vzduchotěsné nádoby, avšak krátce po dopečení jsou spirály nejlepší.

Tipy & triky

  • Listové těsto nezapomeňte před zpracováním vychladit. Bude se s ním lépe pracovat.
  • Lískooříškový krém naopak nechlaďte, dopřejte mu pokojovou teplotu, aby se lépe roztíral.
  • Twisty chutnají skvěle rovněž s oblíbeným džemem, arašídovým či pistáciovým krémem.
Foto Jakub Jurdič