Čas výletů, pikniků a grilování je oficiálně tady. Všechno tohle samozřejmě může být ještě o kus zábavnější se sklenkou dobře zvoleného vína v ruce. Z nepřeberné nabídky přinášíme několik vín, která jsou pro léto přímo stvořená.
Pro milovníky bílého
Svěží, energická bílá vína jsou perfektním doplňkem k jídlu. Ryzlink rýnský 2015 kabinetní suchý ze Školního statku Mělník, připravený z hroznů mělnické viniční trati Liběchovská, se nemusí za nic stydět ani v tvrdé světové ryzlinkové konkurenci.
Klasická vůně vykouzlí úsměv na tváři každého ryzlinkofila, je stále energicky svěží, ale zároveň báječně nazrává. Suché, lehkonohé, šťavnaté s výraznou kyselinou a krásnou kombinací květinových a ovocných tónů v chuti… Odeznívání každého doušku jednoduše ponoukne k novému napití.
Víno existuje jak v běžné lahvi, tak v unikátní moderní verzi mělnického kalamáře, více než povedeném oživení místní tradice.
Pro milovníky červeného
Mnohá červená z Bordeaux patří mezi vůbec nejslavnější vína světa, najdete tam ale i spoustu méně známých producentů i neprávem opomíjených pokladů. Mezi ně rozhodně patří Château Le Puy z apelace Francs Côtes de Bordeaux.
Rodinný podnik už po 400 let, velcí propagátoři biodynamického hospodaření, kteří ovšem za celou svou historii pesticidy a podobné věci nepoužívali, a není to z jejich strany tedy jen nějaké sledování trendů.
Zkuste jejich mladičké nefiltrované, nesířené Cuvée Emilien ze špičkového ročníku 2015. Krásné ovocné, vyvážené seriózní červené s dominancí odrůdy Merlot, pár procenty Cabernetu Sauvignon a kapkou Carménère vás vyjde na 726 korun.
Bude skvěle zrát mnoho (desítek) let, ale k masu poskytne velké potěšení už teď. Pro výjimečnou příležitost a večerní posezení ve dvou neuděláte chybu s jejich elitním cuvée Barthelémy.
Pro milovníky bublinek
Zásadním aktuálním trendem jsou bubliny. Nejen champagne a prosecco, zasloužené pozornosti se dostává španělské cavě a sektům z celého světa.
Populární jsou kalné pét naty připravené obvykle nejstarší známou a trochu riskantní metodou, nalahvováním ještě nedokvašeného vína, které pak „dojede“ už v lahvi. Dalším buzzwordem do slovníčku je vulkanický, což jsou vína ze sopečných půd. V neposlední řadě je trendy, na lístcích zásadních restaurací i ve sklenkách vinných nadšenců, vyhledávat lahve z polozapomenutých, unikátních lokalit.
Vše výše uvedené splňuje Vulcanica z Pivnice Čajkov. Jsme na Slovensku, pod vulkánem Sitno. V lahvi tiché víno z Pesecké a Bratislavské Leánky rozkvašené moštem Pesecké Leánky následujícího ročníku.
Víno je perlivé, čerstvé, navinule ovocné, minerální, trochu divočejší, krásně šťavnaté a více než zábavné. Vyloženě volá po pití venku jen tak a k lehčím jídlům, než přijde na řadu porce z grilu. Dováží veltlin.cz, po lahvi cena 390 korun.
Tajný tip: Ke šťavnatému hovězímu hamburgeru zkuste místo piva suché růžové šumivé víno. Například AT ROCA Rosat Brut Reservu, španělskou záležitost z oblasti Penedès, směs odrůd Monastrell, Garnatxa a Macabeo klasicky kvašenou v lahvi. Čerstvý, minerální, šťavnatý kousek, s pěknou ovocností drobných červených plodů, snadno pitelný, ale zároveň hodný detailnějšího zkoumání. To vše jen za 449 korun.
A tady něco málo k poslechu. Cheers!