Pravá boloňská to není. Ale lahodná omáčka jí velice podobná a hlavně jídlo, jež milují i děti, které jinak téměř nic jiného nejedí (věřte mi, něco o tom vím), ano. Je plná čerstvých surovin i zeleniny, nenáročná na přípravu a ideální na vaření ve velkém, abyste vždy měli po ruce sklenici domácí omáčky, když se vám nechce vařit.

Pokud jste nikdy neabsolvovali preparování kostiček mrkve z těstovin, zeleninu klidně jen klasicky pokrájejte. Mixování je ovšem rychlejší a ušetří vám vysvětlování, co jsou ty podezřelé kousky v omáčce (a vy budete mít určitě lepší pocit, než kdyby vaše ratolesti jedly těstoviny s kečupem).

To, že chutná dětem, nicméně neznamená, že nebude chutnat vám. Omáčka je výrazná, a jakkoli klišovitě to zní, je to ideální jídlo pro celou rodinu. Proto rozhodně doporučuji ho uvařit rovnou z dvojnásobné dávky a část schovat v mrazáku či lednici (viz Tipy na závěr) na horší časy.

info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Špagety s boloňskou omáčkou s mletým masem a zeleninou

Na 6 až 8 porcí potřebujete:

  • 100 g pancetty či slaniny
  • 1 až 2 velké cibule
  • 2 velké řapíky celeru
  • 2 velké mrkve
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 600 g bio mletého masa (hovězí či mix)
  • 70 g rajského protlaku
  • 175 ml vína (červené či bílé)
  • 2 plechovky drcených rajčat (celkem 800 g)
  • Sůl
  • 1 špetka skořice
  • 2 bobkové listy
  • Rozmarýn (2 snítky čerstvého či lžička sušeného)
  • 200 ml vody či vývaru
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Postup

  1. Pancettu a cibuli nakrájejte na drobné kostičky, mrkev oloupejte a spolu s celerem nakrájejte na větší kusy a rozmixujte několika pulsy na jemnou drť. Jde o to, aby byly ze zeleniny malé kousky, ne kaše. Česnek oloupejte a nožem nadrťte.
  2. V co nejširším hrnci rozehřejte olej a 10 minut na něm za občasného míchání restujte pancettu s cibulí, mrkví, celerem a česnekem. Když je zelenina opečená, zvyšte trochu teplotu, přidejte maso a zprudka ho za častého míchání opékejte, až se rozpadne na kousky, ze všech stran se zatáhne a vytvoří se na něm zlatavé opečení.
  3. Přidejte protlak, minutu ho zarestujte, zalijte vínem a nechte ho zprudka odpařit. Do hrnce přidejte rajčata, sůl, skořici, bobkové listy, rozmarýn a vývar a pod poklicí co nejdéle vařte. Stačí hodina, ale mnohem lepší omáčka bude po 3 až 4 hodinách jemného probublávání.
  4. Podávejte s oblíbenými těstovinami (tradičně tagliatelle) a sýrem parmezánového typu.

Tipy & triky

  • Pokud vaříte i pro děti, solte méně. Svoji porci si pak doladíte další solí, čerstvě mletým pepřem a chilli přímo na talíři.
  • Omáčku uvařte z dvojnásobné dávky a ještě vroucí ji rozdělte do vymytých a vysušených zavařovaček. Ihned je zavíčkujte, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Takto vám omáčka vydrží v lednici i měsíc, v mrazáku pak podstatně déle. A budete mít vždy po ruce domácí polotovar, ke kterému jen stačí uvařit těstoviny, upéct brambory nebo otevřít sáček tortill.
  • Pokud omáčku vaříte z dvojnásobné dávky a nemáte dostatečně velký hrnec, maso opečte na vedlejší pánvi. Lepší chuť totiž získáte, když se bude maso opravdu opékat, a ne jen dusit.
  • Do omáčky na závěr vmíchejte sušená rajčata v oleji, uzené chilli chipotle nebo třeba baby špenát.
  • Práci si můžete zjednodušit pořízením již očištěné a pokrájené kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel).
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová