Minibramboráčky Latkes se tradičně jedí během Chanuky – Svátku světel, což je osmidenní židovský svátek, připadající letos na 14. až 22. prosince. Latkes se připravují smažením na oleji, což je přímá připomínka zázraku chanukového oleje. Během zasvěcení jeruzalémského chrámu po vítězství Makabejských se našlo jen malé množství rituálně čistého oleje na zapálení menory (osmiramenného svícnu). Tento olej měl vystačit pouze na jeden den, ale zázračně hořel po dobu osmi dní.
Bramboráčky se dělají ze strouhaných brambor, cibule, vajec a macesové mouky a smaží se na pánvi dozlatova. Často se podávají nasladko s jablečným pyré a zakysanou smetanou, ale výborné jsou i naslano s uzeným lososem, kaviárem, bylinkami a podobně na způsob originálních jednohubek.
Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková
Židovské chanukové bramboráčky Latkes
Na 20 bramboráčků potřebujete:
- 1 kg brambor
- 1 velká cibule
- 2 vejce
- ½ hrnku strouhanky (tradičně macesové mouky z namletých nekvašených chlebů)
- 1 lžička soli
- ½ lžičky prášku do pečiva
- ¼ lžičky čerstvě mletého černého pepře
- Řepkový nebo slunečnicový olej
K podávání:
- Jablečné pyré
- Semínka granátového jablka
- Zakysaná smetana
- Avokádo
- Vařené vejce
- Uzený losos
- Černý kaviár
- Jehněčí klobásky
- Kapary
- Plocholistá petrželka
- Sekaná pažitka
- Čerstvý kopr
Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková
Postup
- Oloupejte a nastrouhejte brambory a hned je vložte do mísy naplněné teplou vodou. Nechte 10 minut odstát, poté brambory sceďte a znovu zalijte teplou vodou. Postup opakujte celkem 3x, dokud se na hladině nepřestane tvořit pěna. Pak z brambor přes plátýnko nebo gázu důkladně vymačkejte přebytečnou vlhkost. Scezené brambory dejte do velké mísy.
- Mezitím nastrouhejte cibuli (ano, i do sladké verze!) a také z ní vymačkejte přebytečnou tekutinu. Cibuli přidejte k bramborám spolu s vejci, strouhankou, solí, práškem do pečiva a pepřem. Dobře promíchejte.
- Rozehřejte takové množství oleje, aby pánev naplnil asi do výšky 1,5 cm. Když je olej dobře rozehřátý, dejte do pánve 1 až 2 lžíce těsta na každou placičku. Smažte je asi 2 minuty z každé strany dozlatova. Mezi jednotlivými dávkami budete pravděpodobně muset přidat více oleje.
- Hotové latkes dejte okapat na papírových utěrkách a ihned osolte.
- Podávejte s jablečným pyré a granátovými semínky nebo zakysanou smetanou. Naslano pak s uzeným lososem, okurkou, koprem a kapary. Výborné jsou s kaviárem a zakysanou smetanou nebo vařeným vejcem, avokádem a pažitkou. Pro masožravce je obložte klobáskou, plocholistou petrželkou a kapary.
Ty nejlepší bramboráky: Vyzkoušejte i další recepty na skvělé bramboráky: tradiční české s česnekem, italskou scarpacciu s parmezánem nebo japonské zelné placky okonomiyaki.
Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková