Tato efektní příloha je vlastně napůl pečená, napůl vařená. Brambory mají křupavý povrch, ale uvnitř jsou dokonale měkké a šťavnaté a doslova se rozplynou v ústech. Nasáknou skvělou chuť z másla, vývaru, česneku a bylinek.
Další bramborovou inspiraci najdete v receptech na brambory na bouchačku s brynzou & slaninou, irský colcannon, indickou specialitu Aloo gobi nebo geniální česnekové brambory hasselback.
Bramborový fondán
Na 3 porce potřebujete:
- 6 velkých brambor typu A
- 250 až 300 ml hovězího vývaru
- 3 lžíce másla
- 3 stroužky česneku
- 1 snítku rozmarýnu
- 1 snítku tymiánu
- sůl
Postup
- Brambory oloupejte, omyjte, osušte a vykrojte z nich stejně velké válečky. Buď pomocí nože a škrabky, nebo vykrajovátka. Válečky by měly být vysoké cca dva až tři centimetry a široké tři až čtyři centimetry. Brambory osolte (dle slanosti vývaru, ve kterém je budete později dusit).
- V hluboké pánvi na jedné lžíci másla opečte válečkům jednu stranu dozlatova. Pak je z pánve vyjměte, vylijte z ní tuk a vytřete papírovou utěrkou.
- Do pánve dejte rozehřát zbytek másla s celými stroužky česneku a bylinkami.
- Brambory dejte do pánve na tuk opečenou stranou nahoru a vše zalijte horkým vývarem tak, aby jeho hladina sahala asi do poloviny brambor.
- Přikryjte poklicí nebo alobalem a dejte péct do předem vyhřáté trouby na 160 °C asi na 30 minut.
- Upečený bramborový fondán servírujte jako přílohu například ke steakům.
Tip: Odkrojky brambor použijte do krémové bramboračky nebo uvařte se solí a kmínem a připravte z nich například bramborovou kaši.