Na tento recept jsem přišla, když jsem vymýšlela, kam použít zbylé vařené brambory. Nicméně sametová bramboračka je tak dobrá, že ji budete téměř jistě vařit bez ohledu na stav zbytků v lednici. A jak podivně kokosová „slanina“ zní, tak dobře chutná. Já jí vždy peču rovnou dvojnásobek, protože se mi už několikrát stalo, že na stůl k polévce ani nedoputovala. Věřte mi a toto fantastické jídlo z naprosto jednoduchých surovin vyzkoušejte.
Krémová bramborová polévka a kokosová vegan „slanina“
Na 4 porce potřebujete:
- 30 g másla
- 2 velké cibule
- 2 velké mrkve
- 3 velké stroužky česneku
- 1 lžička uzené papriky
- 2 lžíce hladké mouky
- 800 ml zeleninového vývaru
- 1 kg brambor
- Sůl & pepř
- 200 ml smetany na vaření nebo ke šlehání
- Sýr na posypání (zde čedar)
Na kokosovou „slaninu“:
- 60 g kokosových lupínků
- 2 lžíce sójové omáčky
- ½ lžíce vody
- 1 lžíce javorového sirupu nebo medu
- 1 lžička uzené papriky
- 1 špetka soli
Postup
- Kostičky cibule a kolečka mrkve asi 10 minut dozlatova opékejte na másle. Mezitím oloupejte a na kostky pokrájejte brambory. Zeleninu v hrnci zasypejte nasekaným česnekem, uzenou paprikou a moukou a asi minutu opékejte, až se vše rozvoní.
- Do hrnce přidejte brambory, vývar a sůl a asi 25 minut vařte doměkka. Když je zelenina měkká, zalijte smetanou, opepřete čerstvě mletým pepřem a vše rozmixujte tyčovým mixérem na hladký krém. Dle potřeby zřeďte dalším vývarem či vodou.
- Než se polévka uvaří, připravte si veganskou „slaninu“. Kokosové lupínky smíchejte se sójovkou, vodou, javorovým sirupem, uzenou paprikou a solí a nechte 10 minut marinovat. Poté kousky rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 5 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Ke konci kokos bedlivě sledujte a případně ho vytáhněte dříve, snadno se totiž pálí.
- Polévku podávejte posypanou kokosem a případně i strouhaným sýrem a čerstvou pažitkou.
Tipy & triky
- Kokosová „slanina“ je skvělou alternativou chipsů, proto jí upečte rovnou více a použijte jako sladko-slané zobání.
- Pro veganskou bramboračku vyměňte máslo za olej nebo kokosový tuk a kravskou smetanu za její rostlinnou alternativu nebo třeba kokosový krém.
- Dle chuti můžete do cibulového základu přidat i trochu chilli vloček.
- Místo čerstvých brambor lze použít podobné množství brambor vařených či šťouchaných. Do polévky je přidejte jen na posledních 5 až 10 minut.