Jestli chcete vyzkoušet Vánoce trochu netradičně, Forbes je v tom s vámi – i pro vás. Oslovili jsme slavné šéfkuchaře, jako je Zdeněk Pohlreich, František Skopec, Iveta Fabešová, Jan Punčochář, Roman Vaněk, Martin Štangl či Přemek Forejt.
Ti všichni nám dali tipy na netradiční vánoční jídla. Jeden recept každý den, až do toho Štědrého...
Mluví se o něm jako o nejoriginálnějším českém šéfkuchaři. Přemka Forejta, který v Olomouci provozuje Entrée, jednu z nejlepších českých restaurací vůbec, není potřeba sáhodlouze představovat. Člen našeho výběru 30 pod 30 se za poslední roky vypracoval až na vrchol.
Teď i Přemek přispěl do naší vánoční sbírky receptů, a to rovnou se svou variantou nejoblíbenějšího svátečního pokrmu – bramborového salátu. Připravte si suroviny a pojďme na to!
Ingredience:
- 40 g dijonské hořčice
- 15 g vinného octa
- 10 g cukru
- 5 g soli
- 100 g slunečnicového oleje
- 100 g červené cibule
- 500 g vařených brambor ve slupce
- 50 g vývaru
- 30 g kapary
- 30 g perlové cibulky
- 40 g bílých sardinek
- 40 g fazole edamame
- kopr, estragon, kerblík
Brambory:
Brambory uvaříme v osolené vodě ve slupce doměkka. Ještě teplé brambory oloupeme a nakrájíme na přibližně 0,5cm plátky.
Emulze:
Smícháme hořčici, ocet, cukr, sůl, pepř a pomalu zašleháváme olej. Emulzi dle preferencí dochutíme, je potřeba, aby byla ochucená důkladně.
Plátky brambor smícháme s emulzí, přidáme na tenko nakrájenou červenou cibuli, zalijeme horkým vývarem. Necháme přes noc odležet.
Následující den do salátu přidáme vyloupané fazole edamame, lžíci kaparů, přepůlené perlové cibulky, hrst nasekaných bylinek a překrájené naložené bílé sardinky. Vše smícháme a můžeme servírovat.