Na pražskou gastro mapu přibyla další pekárna Supernova Bakehouse. Jde o druhý podnik původně holešovické provozovny bratrů Marka a Michala Borských, kteří se pečení croissantů věnují dva roky. Podnik s dobrým pečivem a výběrovou kávou vznikl jako diplomová práce jednoho z bratrů, který svého sourozence přemluvil, aby se z kuchaře stal pekařem.
Každý den upečou na pět stovek kusů výrobků z křupavého těsta a jejich bestsellerem jsou croissanty plněné pistáciovým krémem.
Rozšířit své podnikání právě do Karlína bylo pro bratry jasnou volbou. „Karlín je pro nás logisticky blízko, protože si vše rozvážíme sami,“ vysvětluje Michal Borský. „Externímu řidiči je jedno, jestli veze dorty, nebo rohlíky, ale naše croissanty jsou z křehkého těsta a není dobré, když to s nimi hází ze strany na stranu. Chce to péči! Navíc je Karlín momentálně nejvíce pulzující pražská čtvrť, v níž se během týdne pohybuje na sto tisíc lidí.“
Bohatě rozkvétající karlínská gastro scéna ještě podle nich není přesycena a místní vyhlášené podniky jako konkurenci nevnímají. „Máme produkt, který se v Karlíně nabízí jen okrajově. Croissant je navíc tak specifický, že se mu musíte věnovat naplno, nebo je to na jeho kvalitě znát,“ je přesvědčen Michal.
A sázka na čtvrť plnou secesních budov a bývalých továren se jim zřejmě vyplatila. Měsíční obrat holešovické Supernovy představuje asi 800 tisíc korun a její mladší karlínská sestra ji zatím na tržbách každý den převyšuje o třicet až čtyřicet procent.
Nabízí se i další rozdíly. Zatímco pekárna v Holešovicích zásobuje především domácí strávníky, pobočka pár kroků od stanice metra Křižíkova uspokojuje hladové zaměstnance z místních kanceláří. „Průchod lidí karlínskou pobočkou je teď třicetkrát větší než v Holešovicích. Tam zápasíme o jednotlivce, maximálně páry, v Karlíně chodí skupinky až sedmi lidí do práce nebo během obědové pauzy a každý si koupí produkt i kávu, což je mnohem jednodušší byznys,“ oceňuje Marek Borský.
Otevření nové provozovny, kde svítí fialová led světla a výrobky se prezentují na pultu z rebetongu, vyšlo bratry na 1,5 milionu korun. Největší část spolkla investice do kávovaru, mlýnků a designových vychytávek.
„Naštěstí jsme si nemuseli brát žádné půjčky, všechno jsme zvládli financovat z vlastního cashflow,“ pochvaluje si Marek. Nutné také bylo pořízení moderních stopkynáren, lednic a mrazáků.
„Upřímně jsem si myslel, že otevření druhé pobočky bude jednodušší, ale je to mazec. Ovšem kdyby bylo podnikání jednoduché, dělal by to každý,“ směje se pekař Michal, který do práce vstává o půl druhé v noci.
Supernova Bakehouse tak od brzkého rána připravuje nejen populární pistáciové croissanty, ale i skvělé cookies nebo čokoládové croissanty plněné giandujou – čokoládovou pomazánkou s vysokým podílem lískooříškové pasty bez palmového tuku. Ovšem do Supernovy se nechodí jen za pečivem.
Podle majitelů stojí víc než polovina jejich byznysu na nápojích. „Připravujeme opravdu hodně ceremoniální matchy. Jenom v karlínské provozovně denně zpracujeme až 150 gramů matchy, přičemž jedna porce jsou dva gramy. To už by se nám malé políčko v Japonsku vyplatilo,“ vtipkuje Marek.
Spolu s bráchou mají velký podnikatelský sen – otevřít další pobočku v Barceloně. Odtud pochází zrnka pražírny ThreeMarks, z nichž připravují kávu, s majiteli jsou přátelé a právě ti je přemlouvají, aby začali péct croissanty i ve Španělsku.
Sourozenci jsou ale zatím nohama na zemi a v hledáčku mají digitalizaci celé firmy. „Chceme mít všechno v datech a investovat do e-shopu s přesahem do B2B portálu,“ nastiňuje Marek. „Firemní cateringy totiž skvěle šíří povědomí o značce a z ekonomického hlediska nám to teď dává největší smysl.“